Szerelmesek miséje – Bálint püspök e-mailben üzent

Hazai – 2019. február 14., csütörtök | 14:16

A szerelmesek miséjére gyűltek össze február 13-án a budai Országúti ferences templomban házas-, jegyespárok, együtt járók, hogy hálát adjanak Istennek egymásért. A Családok Jézusban Közösség kezdeményezte, Valentin-naphoz kapcsolódó szentmisén Bálint püspök üzent az egymást szeretőknek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentségimádás csendjébe csöppentek mindazok, akik korábban érkeztek az esti hetes szentmisére. Idén is megtelt párokkal a templom. Megerősítő a jelenlétük, az összetartozásuk gesztusai, az örömet sugárzó arcuk. Sokan vannak, akiknek már múltjuk is van, még többen, akik előtt ott a jövő. A cél, amiért idejöttek, közös: hálát adnak Valakinek valakiért. Istennek, akinek segítségével építik jövőjüket és párjukért, akivel élik a jelent és tervezik a jövőt. A szerelmesek miséje pedig alkalmat ad erre, és így ünnepli, megerősíti az egymás és Isten iránt elkötelezett kapcsolatot.

„Bálint, amikor titokban katonákat esketett meg, egy szál rózsával ajándékozta meg a párokat. Később, a középkorban Franciaországban divattá vált apróságokkal meglepni egymást. Az ajándékozás szokása meghódította a világot. Mi most az ünnep keresztény gyökereihez térünk vissza, és szeretnénk együtt ünnepelni és imádkozni veletek” – köszöntötte Lendvai Zalán plébános Szent Bálint, a szerelmesek védőszentje ünnepén a párokat.

Gorove László diakónus, a Családok Jézusban Közösség egyik magyarországi vezetője e-mailben fordult Bálint püspökhöz (balint.puspok@menny.com): „Sokat hallottunk rólad, tizennégy éve gyűlünk össze egymást szerető párok, szerelmesek közbenjárásodat kérve. Mit üzensz nekünk ma, házasoknak és szerelmeseknek?”

Bálint püspök a mából visszatekintve vallott életéről. Elmondta, a 3. században, a Római Birodalomban egy olyan korban élt, és esketetett titokban jegyespárokat, amikor az emberek nem házasodhattak úgy, ahogy akartak. Nem a szívük, hanem a szülők és a társadalmi helyzet határozta meg választásaikat. „Esketni nem szerettem, ceremóniamesternek éreztem magam. Sokkal jobban szerettem a házasságra való felkészítést és kísérést. Azt kívántam megmutatni az embereknek, hogy fontosak nekem, és Isten szereti őket.”

Így vált a vértanú pap a szerelmesek védőszentjévé. Halála napja arra a nagy római ünnepre esett, amikor ifjak cédulákat húzhattak, melyeken egyedülálló lányok nevei szerepeltek. A szokás elterjedt a világ más részein is, ahogy még sok más szokás is kapcsolódott a szerelmesek ünnepéhez, egészen a mai napig, amikor az ajándékozás kapott nagy hangsúlyt. Bálint püspök e-mailjében rá is csodálkozott: „Nem is értem, miért nem a plüssállatok védőszentje vagyok.”

Üzenetét így fogalmazta meg: „Amikor éltem, hivatalosan nem szerettek minket, keresztényeket. Ez általában a következménye annak, ha valaki elsősorban Istennek engedelmeskedik, és erre buzdít másokat is. Mindez titokban történt, a föld alatt. Láthatóvá a következmények váltak, mint például amikor Philemon a rabszolgáját testvérként kezdte kezelni vagy Mauríciusz megtagadta feljebbvalója parancsát. Vakondtúrások, amik a földalatti munkát láthatóvá tették.

Nektek is vakondmunka a feladatotok. A mások számára láthatóvá tett szerelmetekkel, szeretetetekkel tudjátok a világot felforgatni. Tulajdonképpen titeket is üldöznek. A mai világszemlélet nem hisz az igazi szerelemben, a hűségben és a boldogságban. Azt kívánom nektek, engedelmeskedjetek inkább Istennek, a szeretet törvényét tartsátok előbbre, ne a társadalmi szokásokat.”

A Családok Jézusban Közösség által kezdeményezett szentmisében az egymásra talált párok 2005 óta hálát adnak kapcsolatukért, áldást kérnek egymásra, s ezzel a Valentin-nap keresztény gyökereit idézik fel.

A szentmise ezzel az áldással zárult: a párok szembeálltak egymással, először a fiúk tették a kezüket a lányok fejére, és kérték számára Isten áldását, majd ugyanezt tette párjuk is. Megköszönték Istennek párjukat, az egymás iránti szeretetet. Azért imádkoztak, hogy Isten erősítse, a Szentlélek vezesse Jézus – vagyis a szeretet és a hűség – útján párjukat.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria