Sziklába vájt történelem – Új éjszakai túrát tartanak a Várnegyedben

Kultúra – 2020. október 8., csütörtök | 20:40

A Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Mátyás-templom Gondnoksága október 31-én először szervez közösen éjszakai túrát a Várnegyedben. A föld alatti kórház és az ahhoz kapcsolódó barlangrendszer egy kis szeletét érintve és megismerve a mélységekből eljuthatunk a magasságokba: a program a Mátyás-templom tornyán található panorámaterasz látogatásával ér véget.

Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben címmel érdekes és nem mindennapi programmal készül a három intézmény Budapest első kerületében október utolsó estéjére. A látogatók egy közös szervezésű túrán egyszerre járhatják be a földfelszín alatti Sziklakórház és barlangrendszer, valamint a földfelszín feletti Mátyás-templom tornyát, melyek sokak által nem vagy csak kevésbé ismert történelmi és természeti jelentőségű épületek és emlékek.

A túra a várnegyedi barlangrendszertől az 1930-as évek végén elkülönített és ott kialakított Sziklakórházból indul, mely a hidegháború alatt atombiztos hellyé lett alakítva. A hely a II. világháború végén és az 1956-os forradalom alatt aktívan szükségkórházként üzemelt, 2008-tól viszont már csak a múltat bemutató múzeumként működik. A túravezetők a múzeum szinte egészét bemutatják a kórtermektől kezdve a műtőkön keresztül egészen a telefonközpontig. Egészen elképesztő annak tudatában sétálni a szűk folyosókon, hogy az intézményt alapvetően 60–70 emberre tervezték, de Budapest száznapos ostroma idején akár 600–700 ember is volt a föld alatti létesítményben.

A megannyi történelmi érdekesség és korabeli tárgyak, eszközök mellett a híres viaszbábuk segítségével próbálják illusztrálni, milyen állapotok uralkodhattak a szobákban, termekben, műtőkben. Jelenlétük egészen átélhetővé teszi a kórház háború alatti hangulatát. Az éjszakai túra különlegessége, hogy a múzeum ezen az estén sötétségbe borul, a látogatók zseblámpával a kezükben utazhatnak vissza az időben és nyerhetnek bepillantást a kórházként aktívan csak kétszer működő létesítménybe.

A túra második felében a Sziklakórház területéről egy üvegajtón keresztül léphetünk át a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Várnegyed alatti barlangrendszerbe. A több kilométeres útvonal egy részén barangolva csodálhatjuk meg a feltörő melegvíz által természetes módon kialakított járatokat és a középkorban az emberek által kivájt pinceszerű helységeket. Az átalakítások előtt különálló kis pincék sora a világháború alatt lett komplett rendszerré átalakítva. A barlangrészek ezekben a nehéz időkben megannyi embernek, civileknek és sebesült katonáknak jelentettek óvóhelyet. A II. világháborús források alapján lehettek időszakok, amikor akár 10 ezer ember tartózkodott egyszerre a föld alatti rendszerben. Hihetetlen belegondolni, hogy a 10–15 °C-os, a kőrétegen átcsordogáló víztől nedves barlangrendszerben ennyi ember zsúfolódjon össze. A kiépített és természetes folyosók váltakozásával utunk közeledik a felszínhez, egy pincébe érkezünk és indulunk el a lépcsősoron felfelé.

Rövid pihenő után a túra a földfelszínen folytatódik, az útvonal a közel 800 éves Mátyás-templom felé veszi az irányt. A cél a Mátyás királyról elnevezett Mátyás-torony, annak is a panorámaterasza. A torony érdekes történeteit, legendáit ismerhetjük meg, miközben megmásszuk a 197 lépcsőfokot. Bepillantást nyerhetünk a torony múltjába, megismerhetjük a templom harangjait. A teraszra felérve elénk tárul az éjszakai Budapest csodálatos látványa, melyet nem sokszor lehet látni a 46,7 méteres magasságban kialakított kilátóhelyről.

Erdész Zoltán, a Mátyás-templom Gondnokságának HR- és marketingvezetője elmondta, hogy egy régebbi, laza együttműködést elevenítenek fel a Sziklakórházzal. A lent-fönt, árnyék-világosság kontrasztjára építve tudnak kapcsolódni egymáshoz, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pedig a két intézmény közötti terület összekötése okán lett bevonva. A kuriózumnak számító programot érdemes többeknek megmutatni – véli a fiatalos ötletelő csapat tagja.

A túra különlegességét és izgalmasságát az adja, hogy három különböző típusú túra lett összevonva, melyek külön-külön mutatják be a terület egy-egy érdekességét, mégis egységet alkotva azáltal, hogy a föld mélyéből, a sötétségből utunk felfelé vezet, a felszínre, és onnan a magasba, a fénybe.

*

Október 31-én, szombaton a túrák 19 órától kezdve óránként indulnak. A túra időtartama 1,5–2 óra.

A találkozási pont a Sziklakórház Atombunker Múzeum (1012 Budapest Lovas út 4/c).

Jegyet október 8-tól a Sziklakórház Atombunker Múzeum Webshop-Ajándékjegy felületén lehet beszerezni.

Egy túrán maximum 10 fő vehet részt. Az egyes túrákon való részvétel a jelentkezés sorrendjében biztosított, melyről visszaigazoló e-mailt küldenek. Az első két túrát mindenképpen megtartják, a további időpontokban minimum 5 fő jelentkezése esetén lesznek túrák.

A túrán 12 éves kor felett lehet részt venni, a szervezők a járványügyi helyzetre való tekintettel kérik a résztvevőket, hogy maszkot vigyenek magukkal.

Szöveg és fotó: Árki Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria