Színes kommunikáció az éterben – Megtartotta éves értekezletét a hazai Cursillo

Hazai – 2021. február 28., vasárnap | 17:48

A Magyarországi Cursillo Állandó Tanácsa minden évben összehívja az egyházmegyék képviselőit, a Nemzeti Titkárságot. Idén február 20-án a járványhelyzetnek megfelelően online találkoztak a hazai cursillós közösségek lelki- és világi vezetői, munkatársai.

A Magyarországi Cursillo Állandó Tanácsa idén a koronavírus kockázatának csökkentése érdekében a virtuális találkozás mellett döntött. A Nemzeti Titkárság célja az volt, hogy személyes találkozások hiányában is pezsdítse, erősítse a hazai Cursillo mozgalmat. Csatlakozni regisztráció alapján lehetett. Az ország hamincöt helyszínéről és kilenc egyházmegyei titkárságáról bejelentkezett munkatársakat Várdai Judit elnök köszöntötte – olvasható a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye honlapján.

A köszöntés utáni közös imát a résztvevők rövid bemutatkozásai követték. A megbeszélés gerincét az Állandó Tanács tagjai, Szűcs Imre és Palya János operatív lelkivezetők, valamint Debreceni Csaba, Vidra Árpád, Mohos László, Csibi Tamás, a nemzetközi ügyek felelőse és Várdai Judit világi vezető rövid előadásai adták.

Témáik kibontásakor beszéltek a Cursillo lelkiségi mozgalom alapjairól, a keresztény ember küldetéséről, az evangelizációról, valamint a szervezési és lelki, emberi feladatokról, hangsúlyozva az eredeti karizmához való hűség és az egység megőrzésének fontosságát.

Az előadásokban olyan hívószavak, gondolatok hangzottak el, amelyek a cursillista számára igazán fontosak lehetnek:

csend, béke, szeretet, elmélkedés, hitelesség, szolgálat, lelkület, találkozás Krisztussal, hiteles pap, tűz, elfogadás, befogadás, imádkozás, nyitottság, egyéni tanúságtétel, apostoli küldetés, örök negyedik nap, közösség.

Megfogalmaztak alapvetéseket is: „Értékes vagyok, fontos vagyok”; „Fontos vagy”;„Megbocsátok”; „Szeretetre formáld át a tudatom”; „Ne félj, ne aggódj”; „Légy felelős értem”.

Az alkalom zárásaként Fabók Györgyné Ildikó osztott meg friss információkat az Európai Ultreya szervezésével kapcsolatban, valamint a cursillósok által vállalt feladatokról is beszélt: „Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy 2021-ben mi, magyar cursillisták szervezhetjük az Európai Ultreyát. Ez az esemény ötévente kerül megrendezésre, és remek alkalom több ezer európai cursillista találkozására, együtt imádkozásra, együtt ünneplésre. Az eseményt 2021 szeptemberében rendezik meg, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) záró napján – fejtette ki, hozzátéve, az Európai Ultreya lehetővé teszi majd, hogy megerősödhessenek a nemzetközi kapcsolatok, lehetőség nyílik más országoktól tanulni, de megmutathatják majd a híres magyar vendégszeretetet is.

Az országos tanácskozáson a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye cursillós közösségéből a grémium tagjai és további négy munkatárs  vett részt. Mellettük az egyházmegyéből nyolcan az újfehértói plébániáról kapcsolódtak be az online megbeszélésbe Juhász Imre plébános vezetésével, míg egy-egy munkatárs Napkorról, illetve Kisvárdáról csatlakozott.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Illusztráció: Cursillo.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria