Színjátszó-találkozót rendeztek Kisvárdán

Kultúra – 2019. május 22., szerda | 12:19

Május 16-án általános iskolás színjátszócsoportok találkozóját rendezték a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában. Az állhatatosságról szóló darabokat Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is megtekintette.

A színjátszó-találkozó nem volt előzmények nélküli a kisvárdai iskolában, hiszen egy elnyert pályázat keretében hosszú hónapok munkájával készítették elő a művészeti szemléletformálást: szülői klubfoglalkozások, tehetségfelismerés, érzékenyítés mellett drámafoglalkozásokon vettek részt a gyermekek Szegediné Godek Margit irányításával.

A május 16-i rendezvényt Petrasevits Anasztázia igazgató nyitotta meg, majd a színjátszócsoportok bemutatói következtek: elsőként a Szent György-iskola 7. és 8. osztályos tanulói léptek fel, akik Jézus szenvedéstörténetét jelenítették meg misztériumjáték formájában, Szegediné Godek Margit rendezésében. A diákok a passiójátékot húsvét előtt már bemutatták az iskola nagyböjti lelkinapján.

Ezt követően az ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola 3. és 4. osztályos tanulói adták elő Rigócsőr király című drámajátékukat. A rendező és betanító Tormáné Szabó Ilona volt.

A harmadik, egyben utolsó fellépők a Szent György-iskola 4. és 5. osztályos diákjai voltak, akik Gilbert le Mouël Isten a metrón című könyve alapján állították össze színdarabjukat. A gyerekeket szintén Szegediné Godek Margit segítette a felkészülésben.

Mindhárom bemutatót megtekintette az egyházmegye főpásztora, Szocska A. Ábel püspök és főhelynöke, Papp Tibor is. A főpásztor kiemelte, amikor az ember szívében öröm támad, azt mindig valaki szerzi. A gyermekek nemcsak a társaiknak és a jelen lévő szülőknek, de önmaguknak is örömöt szereztek, hiszen mint felkészítő tanáruk elmondta, önként jelentkeztek a színjátszásra.

A rendezvény a „Családoknak szóló, helyi, szemléletformáló hazai programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” elnevezésű, NTP-CSSZP-M-2-18-0001 azonosító számú pályázat projektzáró eseménye volt.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria