Szoros együttműködés a PPKE és az amerikai Notre Dame Egyetem között műszaki és informatikai téren

Hazai – 2018. november 5., hétfő | 14:58

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem (UND) kétéves szakmai egyeztetési folyamat eredményeként a műszaki és informatikai tudományok területét magába foglaló, magasabb szintű és szélesebb körű együttműködést készített elő.

Ezzel az immár két évtizedes múltra visszatekintő egyetemközi – oktatói, kutatói, hallgatói – kapcsolat újabb fejezete kezdődött meg a két felsőoktatási intézmény között. Ebben a folyamatban kiemelkedő jelentősége van az idén július 25-én Magyarország és Indiana állam között aláírt, a PPKE és az UND egyedülálló kapcsolatai alapján kialakított felsőoktatási megállapodásnak.

Mindezek nyomán Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora részletes tárgyalásokat folytatott az UND illetékeseivel az eddigi együttműködési területeken történő oktatás és kutatás szakmai és tartalmi összehangolásának kereteiről november 3-án a Notre Dame Egyetemen. A tárgyalás középpontjában az együttműködés keretébe illesztett, a PPKE-n indítandó új mérnöki – vegyészmérnöki, gépészmérnöki (mechatronika) és építőmérnöki – képzések minden egyes szakmai, adminisztratív és jogi elemének pontos rögzítése állt.

A Szuromi Szabolcs rektor és Thomas Fuja dékán, valamint az egyes műszaki oktatási területek vezetőinek és szakértőinek részvételével megtartott hivatalos találkozó eredményeként a két intézmény véglegesítette az új műszaki képzések indításának feltételrendszerét. A PPKE és az UND képviselői egyetértettek abban, hogy az összehangolt és magasabb szintre emelt együttműködés, valamint a PPKE-n induló új műszaki képzések mindkét felsőoktatási intézmény számára – beleértve az oktatókat, a kutatókat és a hallgatókat – kifejezetten hasznosak, nemcsak a minőségi képzés és kutatás, hanem az ipari szereplőkkel történő együttműködés területén is.

Forrás: PPKE Rektori Hivatal

Fotó: PPKE; Notre Dame Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria