Szórványban élő görögkatolikusok találkoztak Zalabesenyőn

Hazai – 2019. május 24., péntek | 9:47

A Zalaegerszeghez tartozó Zalabesenyő nincs közel sem Nyíregyházához, sem Hajdúdoroghoz, május 18-án azonban egy rövid időre ideköltözött a görögkatolikusság. Legalábbis szívben, lélekben, imában.

A március 3-án Szombathelyen tartott érseki liturgiára szép számban érkeztek Zala megyében élő görögkatolikusok is, ez adta az ötletet, hogy náluk is legyen görögkatolikus szertartás. Erre május 18-án került sor Molnár Lajos szervezésében. Elek Antal soproni diakónus vezetésével a szamariai asszony vasárnapja előestéjén alkonyati istentiszteletre gyűltek össze a zalai görögkatolikusok a Zalaegerszeghez tartozó Zalabesenyő templomában.

Elek Antal a szamariai asszonyról szóló evangéliumi szakasz kapcsán hitünk élő forrásairól beszélt az összegyűlt híveknek. Arról, hogy a Jézus-imában, a szemlélődésben vagy az ikont csókolva éppúgy megragadhatjuk Isten állandó jelenlétét, mint a gyümölcsfa metszésében.

„Különös varázst adott ezeknek a szavaknak a szép környezet, a dombra épült kis templom, a májusi kert, ahol a szertartás után folytattuk a találkozót, ismerkedve, beszélgetve. Az eseményt azzal az elhatározással zártuk, hogy amit most elkezdtünk, folytatni fogjuk. Azért, hogy Zala megyében is még sokszor énekelhessük a görög dallamokat: »Föltámadt Krisztus halottaiból...«” – összegezte Kocsis Márta, a közösség tagja.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria