Szudánban az összeomlás szélén áll az egészségügyi és az oktatási rendszer

Kitekintő – 2024. június 7., péntek | 19:27

Mióta 2023 áprilisában kirobbant a háború Szudánban, az ország az egyik legnagyobb humanitárius válságát éli: több mint 6,5 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására, a lakosság mintegy 65 százaléka nem jut egészségügyi ellátáshoz, és a harcok által érintett területeken a kórházi létesítmények 70 százaléka romokban hever – adta hírül oldalán a Fides missziós hírügynökség június 6-án.

Május 10-e óta el-Fásirban heves harcok folynak a Szudáni Fegyveres Erők (SAF) – amelyet néhány szövetséges fegyveres mozgalom támogat – és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A harcok számos civil áldozatot követeltek, és súlyos károkat okoztak az otthonokban és a polgári infrastruktúrában – tudósított oldalán a Fides még június 5-én. A közel 1,5 millió embernek otthont adó városban – beleértve a lakosokat és az ott menedéket talált belső menekülteket – drámai a helyzet; az RSF tovább folytatja offenzíváját a város elfoglalásáért. Azzal vádolják őket, hogy szándékosan lövik a lakott területeket nehéztüzérséggel, hogy menekülésre kényszerítsék a lakosokat. Az RSF kitartó törekvése arra, hogy ellenőrzése alá vonja a területet, azzal magyarázható, hogy Észak-Dárfúr a fővárossal együtt az egyetlen olyan része a dárfúri régiónak, amely még nem tartozik az irányítása alá. Tavaly év vége óta az RSF a dárfúri régió öt államából négyet vont ellenőrzése alá: Dél-, Nyugat-, Közép- és Kelet-Dárfúrt. (Dárfúr régió Szudán nyugati részén fekszik, területe körülbelül 493 180 négyzetkilométer, és a fent említett öt szövetségi államra oszlik – a szerk.)

El-Fásir elfoglalása lehetőséget adna az RSF-nek arra, hogy megtámadja a reguláris hadsereg észak-szudáni állásait, és orosz zsoldosok segítségével Líbián keresztül utánpótlást biztosítson magának. A helyi lakosságot, különösen a maszalitokat azzal vádolják, hogy a reguláris hadsereg oldalán állnak a túlnyomórészt arabokból álló RSF ellen. A nem arab lakosság, például a maszalitok, a zaghawák és a fúrok több mint 20 éve az RSF és elődje, a Janjaweed milícia támadásainak célpontjai. Amikor 2023 áprilisában kitört a háború az Abdel-Fattah al-Burhan tábornok által vezetett reguláris hadsereg és a Mohamed Hamdan „Hemetti” Dagalo által vezetett RSF között, az utóbbi ismét megtámadta a nem arab lakosságot Dárfúrban.

A folyamatos harcok a szövetséges fegyveres mozgalmak által támogatott SAF és a félkatonai RSF között tovább növeli a menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek számát, akik a közelmúltban a közép-dárfúri Dzsebel Marra táborban kerestek menedéket. Helyi források szerint az elmúlt napokban mintegy ötezer család érkezett, akiknek nincs élelme, gyógyszere, vize vagy bármiféle kényelme.

Dárfúrban, a belső menekültek és menekülttáborok koordinációs irodájának szóvivője szerint az emberi jogok mindennapos megsértése a létfontosságú erőforrások elzárásának köszönthető, amelyeket fegyverként használnak a fegyvertelen civilek ellen. Az iroda felszólította a konfliktusban érintett valamennyi felet, hogy a humanitárius szükségleteket helyezzék előtérbe, és fogadják el a tartós tűzszünetet. Ugyanakkor a koordinációs iroda felhívást intézett az ENSZ-hez és más nemzetközi humanitárius szervezetekhez, hogy sürgősen lépjenek közbe az egész lakosságot sújtó növekvő szenvedés és éhínség leküzdése érdekében.

Ezen kívül az egészségügyi és az oktatási rendszer az összeomlás szélén áll. A napokban bejelentették, hogy a május 26-ra tervezett tanévnyitót elhalasztották a viszcerális leishmaniasis, más néven kala-azar vagy „fekete láz” fertőzése miatt, amely a tavalyi év azonos negyedévéhez képest 25 százalékkal növekedett. Egy sajtóközleményben Abdelwahab Ibrahim, az Oktatási Minisztérium igazgatóhelyettese el-Gadarifban, az iskolanyitás elhalasztását a kitelepítettek elszállásolásával, a tanárok támogatásával és az iskolai környezet előkészítésével indokolta. „Több mint 350 ezer tanár, adminisztratív és oktatási munkatárs él katasztrofális körülmények között – panaszkodott a dárfúri tanárok bizottsága 2024 elején, elutasítva a döntést, hogy megnyissák az iskolákat. – A háborúnak be kell fejeződnie ahhoz, hogy újra tudjunk dolgozni” – mondták a tanárok, akik a szudáni hatóságokat a fizetések kifizetésére, az iskolaépületek helyreállítására és a tankönyvek beszerzésére szólították fel.

Mióta a konfliktus 2023 áprilisában elkezdődött, az ország az egyik legnagyobb humanitárius válságát éli: több mint 6,5 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására, a lakosság mintegy 65 százaléka nem jut egészségügyi ellátáshoz, és a harcok által érintett területeken a kórházi létesítmények 70 százaléka romokban hever. Port Szudán egy hatalmas menekülttáborként működik: az elmúlt hónapokban az ország keleti része mintegy 500 ezer kitelepített embernek adott otthont, akik közül legalább 270 ezren maradtak a városban, amely a háború hónapjaiban gyakorlatilag a fővárossá vált.

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Hollósi Judit/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria