Tabernákulumot áldott meg Székely János püspök Zalaegerszegen

Hazai – 2021. december 10., péntek | 17:20

December 4-én áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján álló Boldogasszony-kápolna új tabernákulumát és szentségtartóját.

2019 augusztusában szentelte fel Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a Makovecz Imre által tervezett zalaegerszegi Boldogasszony-kápolnát. Az elmúlt években kis közösség formálódott, melynek tagjai gondját viselik az épületnek, szervezik a programokat. Így vált lehetővé, hogy minden első szombaton 11 órától szentmisét tartanak, előtte rózsafüzért imádkoznak. Az általuk létrehozott Zalai Boldogasszony Alapítvány támogatásával pedig bárki segítheti a közösség céljainak megvalósulását.

Az egyik kitűzött cél december 4-én teljesült, amikor Székely János megyéspüspök megáldotta a kápolna új tabernákulumát és az új szentségtartót.

A tabernákulum Mezei Gábor tervei alapján készült, míg a szentségtartót Korbuly Kálmán készítette.

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte: a Biblia sokszor utal rá, hogy a test és a lélek elválaszthatatlanul összetartoznak. Sok betegségnek, ahogy gyógyulásnak is, van lelki oka. Az egészség az egész ember harmóniáját jelenti. Ha valakinek az életébe visszatér Isten jelenléte és fénye, akkor meggyógyul, míg ha rossz útra tér, sokszor szinte belebetegszik. Izajás is arról prófétál, hogy

a Messiás gyógyulást hoz a világnak, ő lesz az emberiség orvosa. Jézus működésében ez a jövendölés be is teljesedik: gyógyít testet és lelket, szeretetével újjáteremti a világot.

Ezekiel prófétánál arról hallunk, hogy a Messiás idejében a templomból titokzatos forrás fakad, amely ahová csak eljut, életet ad. Minden templomból, a tabernákulumból ez a titokzatos forrás árad: Isten szeretetének gyógyító fénye sugárzik. Ezért az Oltáriszentséget is így nevezték már az első keresztények is: az örökkévalóság gyógyszere – mondta Székely János püspök.

A tabernákulum jelentése Szent Sátor, ahol Isten lakik – mint valaha az ószövetségi Szent Sátorban, mint az égő csipkebokorban.

Hálát adunk, hogy a mai napon a templom teljes értékű templommá válik, amely hordozza Krisztus jelenlétét, amely gyógyítja a világot, családjainkat, betölti a szívünket – zárta szentbeszédét a főpásztor.

Székely János megyéspüspök teljes szentbeszéde meghallgatható ITT.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria