Tauran bíboros az egyház új kamerlengója

Ferenc pápa – 2014. december 20., szombat | 14:44

Ferenc pápa Jean-Louis Tauran bíborost, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökét nevezte ki a Római Anyaszentegyház kamerlengójává (kamarásává). Az apostoli kamara eddigi vezetője Tarcisio Bertone bíboros volt.

A pápa kinevezte Jean-Louis Tauran bíborost, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökét a Római Anyaszentegyház kamerlengójává (kamarásává) és Giampiero Gloder érseket, apostoli nunciust, a Pápai Egyházi Akadémia elnökét kamerlengó-helyettessé. A bíborosi kollégium kamerlengója feladatkörét az Universi Dominici gregis kezdetű apostoli konstitúció határozza meg. A kamerlengó funkciója logisztikai és adminisztratív kérdésekre vonatkozik a pápa halála esetén – például a pecsét, a konklávé titkosságának biztosítása, a konklávé jegyzőkönyveinek elkészítése.

Az apostoli kamara – amelynek tagjai a kamerlengó és munkatársai – eddigi vezetője Tarcisio Bertone bíboros volt, Pier Luigi Celata érsek töltötte be a kamerlengó-helyettesi pozíciót. Giuseppe Sciacca püspök továbbra is az apostoli kamara általános uditora marad. Az apostoli kamara irodái az Apostoli Palota bronzkapujától a Szent Damazusz-udvarba vezető széles lépcső végén baloldalt találhatók.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria