Tegyük szeretetválasszá az életünket – Bódi Mária Magdolnára emlékeztek Fűzfőgyártelepen

Hazai – 2023. április 19., szerda | 20:14

Több százan emlékeztek meg Bódi Mária Magdiról, a tisztaság vértanújáról halálának március 23-i évfordulójához kapcsolódva április 15-én a balatonfűzfő-fűzfőgyártelepi Szent László-templomban, ahol Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Udvardy György veszprémi érsekkel és a Veszprémi Főegyházmegye több papjával együtt.

Az esős idő ellenére rengeteg zarándok, felnőtt és gyermek érkezett, ezúttal Bódi Magdi egykori munkahelyének közelébe, hogy együtt imádkozzanak és kérjék a Szentlélek közbenjárását a tisztaság vértanújának boldoggá avatásáért.

Varga László püspök szentbeszédében visszaemlékezett azokra az időkre, amikor először hallott Bódi Mária Magdiról attól a Temesi József jezsuita atyától, aki a róla szóló könyvet írta. Elmondta, hogy egy vértanúság sohasem a halállal kezdődik, hanem jóval előbb:

sok apró döntés, sok felajánlás, sok áldozat, naponta megújított önátadás vezet oda, hogy a legkritikusabb pillanatban ne hátráljanak meg, hanem odaadják az életüket hitükért, Egyházukért, Jézus Krisztusért”.

Ezt a folyamatot láthatjuk Magdi életében is. Ezért imádkozunk ezen a találkozón is, hogy ismerjék el az ő vértanú halálát, és imáinkban kérjük, hogy mielőbb a boldogok között tisztelhessük őt – tette hozzá a kaposvári megyéspüspök.

Isten kiválasztott bennünket, keresztényeket, katolikusokat, és küldetést adott nekünk – emelte ki a főpásztor. – Kiválasztottságunk és küldetésünk az életszentségben csúcsosodik ki. Isten akarata az, hogy jellé váljunk, életünk üzenet legyen. Ennek az üzenetnek a legegyszerűbb összefoglalása az életszentség.

Akarunk-e szentek lenni? – tette fel a kérdést Varga László püspök. – A legtöbben legyintünk erre, hisz hogyan lehetne bűnös ember szent. De Szűz Máriát leszámítva minden szentünk bűnös volt, ki jobban, ki kevésbé.

Bűnös emberekből formálta a Szentlélek Isten dicsőségére a szenteket.

Akkor lehet ez, ha igent mondok arra, hogy teljes szívemből, teljes lelkemből, minden erőmből szent akarok lenni, mert a szentekben dicsőül meg a legteljesebben az Isten, és bennük jelenik meg a legragyogóbban Isten szeretete, Isten irgalma, Isten országának örömhíre. Egyházunknak, egyházmegyénknek, társadalmunknak, családjainknak, iskoláinknak nemcsak jó emberekre van szüksége, hanem ennél többre: szent életű keresztényekre, katolikusokra. Ha igent merünk mondani erre a kérdésre, akkor meg kell barátkoznunk nagyon mélyen a Szentlélekkel, mert a Szentlélek az, aki szentté formál bennünket, akinek a vezetésével megérthetjük az örömhírt, a kinyilatkoztatást, az Egyház tanítását, és akinek a vezetésével eljuthatunk az életszentség csúcsára és a vértanúságot is elnyerhetjük.

Mit jelent szentnek lenni? Nem bűntelenséget. Nem erények halmozását. Ha össze akarnám foglalni röviden az életszentséget vagy a szentek életét, akkor ezt mondanám, hogy szeretetválasz – fogalmazott a főpásztor. – A szentek megértették, mennyire szereti őket Isten. Megértették, mit jelent Krisztus keresztáldozata, kereszthalála, mit jelent az Eucharisztiában való önátadása, és annyira megérintette őket ez a szeretet, vagy kortárs szent testvéreinket megérinti, hogy erre mindenképpen válaszolni akarnak. Nemcsak kicsit, nemcsak egy-két jó cselekedettel, hanem teljes önátadással. Szeretetválasszá tették az életüket. Ha megértjük Isten szeretetét, akkor nincs más választásunk, mint szeretetválasszá tenni az életünket. És akkor üzenet lesz az életünk – hangsúlyozta Varga László.

Annyi beszéd elhangzik ebben a világban, ömlik a szó, néha teljesen felelőtlenül és feleslegesen; nincs hitele, nincs mögötte fedezet. De ha szeretetválasz az életem, akkor ott van fedezetként. Hiteles és hatékony lesz a szó, ereje lesz.

Az evangélium a legveszélyesebb dolog a világon, mert megváltoztatja az embereket, és szabadon változtatja meg belülről.

A legnagyobb robbanóerő, mert akit megérint, akit eltalál az ige, és átjárja a szívét és az értelmét, az elkezd változni belülről. Minden kényszer nélkül. Most, amikor emlékezünk és imádkozunk azért, hogy a szentté avatás megtörténjen, mondjunk igent Isten akaratára, mert az ő akarata az, hogy szentek legyünk – hangzott el a kaposvári megyéspüspök homíliájában.

Varga László püspök gondolatai visszaköszöntek a nap folytatásában, hisz ezúttal nemcsak Bódi Mária Magdolnát ünnepelték, hanem a veszprémi és a várpalotai kerület hittanosainak találkozóját is az ünnep köré szervezte a Veszprémi Egyházmegye Hitoktatási Irodája, a kerületi koordinátorok segítségével.

A szentmise után a templomban – az időjárás ugyanis nem tette lehetővé a tervezett közös zarándoklatot a litéri temetőbe – a gyerekek interaktív színdarab formájában felelevenítették Magdi életét. Majd három helyszínen különböző kreatív foglalkozásokon vettek részt: többek között Bódi Mária Magdolnáról szóló kvízvetélkedőre, társasjátékokra, kézműves-foglalkozásra, zászlókészítésre is sor került a nap folyamán.

A hittanos találkozó megható pillanata volt, amikor a gyermekek egy koszorúra helyezték Bódi Mária Magdolnának írt kéréseiket, imáikat, gondolataikat, melyet a találkozó végén Laposa Norbert balatonfűzfői plébános a temetőben, Magdi sírján elhelyezett.

A találkozó a gyerekek nagy örömére közös bobozással zárult.

Mindeközben a felnőtteket Bódi Mária Magdolna tanúságtevő életéhez kapcsolódó elmélkedés, lelki töltekezés lehetőségével kínálták meg a szervezők, Csernai Balázs pasztorális referens vezetésével.

Bár a kedvezőtlen időjárás miatt a gyalogos zarándoklat elmaradt, Udvardy György érsek a Bódi család tagjaival, valamint egy kisebb csoporttal Litéren, Bódi Magdi sírjánál közös imádság után elhelyezte a megemlékezés virágait.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria