Templomok mézeskalácsból – Kiállítás nyílt a győri Triangulum Galériában

Kultúra – 2023. december 6., szerda | 17:15

Advent első vasárnapjának előestéjén, december 2-án nyílt meg a Győri Egyházmegye és a Szent László Látogatóközpont szervezésében a Legyen ma templom minden ember szíve... című kiállítás, amelyen az egyházmegye templomainak mézeskalácsból készített makettjeit tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitón Veres András püspök is jelen volt.

Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója köszöntötte Veres András megyéspüspököt, az alkotókat, a papnövendékeket és a vendégeket, majd Bognár Krisztina énekművész előadásában a Népek Megváltó Istene népének csendült fel.

Cseh Sándor beszédében kiemelte, hogy bár nagy kihívás kéthavonta új kiállítást szervezni, a munkatársak ezúttal is bizonyították kreativitásukat. Október közepén szólították meg az egyházmegye plébániáit, hittanos gyerekeket és a családokat, hogy mézeskalácsból formázzák meg templomaik mását. Mindenki örömére végül harmincegy pályamunka érkezett, így az egyházmegye minden nyolcadik templomának kicsinyített mása elkészült.

Nyitóbeszédében Veres András püspök örömét és meglepetését fejezte ki, hogy mennyire gazdag a kiállítás anyaga, és hogy milyen sokan kíváncsiak rá. Felidézte, hogy római tanulmányai során mély élménye volt megtapasztalni egy szakácsként dolgozó négygyermekes édesapa örömét, aki karácsonyra készülve minden évben betlehemet készített a családjával. Mielőtt hozzákezdtek volna a betlehem építéséhez, mindennap elolvasták a betlehemi történetet. Együtt szép készülni a karácsonyra. A sok csillogás, ami ma az ünnepi készületként körülvesz, nem biztos, hogy segítségünkre van. Minden ember vágyik a Megváltó születésére. A főpásztor Füle Lajos Karácsonyi könyörgés című versét olvasta fel a jelenlévőknek.

A zsűri – Kárpáti Tiborné mézeskalács-építő népi iparművész, Veres András megyéspüspök és Kiss Tamás könyvtáros – „holtversenyben a harmincegy első helyezett” munkáját oklevéllel tüntette ki és ajándékcsomaggal díjazta. Elismerésüket fejezték ki, hogy minden mű esetében fontos volt a közösségi háttér és alkotás öröme.

Bognár Krisztina énekművész a Betlehem, Betlehem adventi népi énekkel zárta a megnyitót.

Ezt követően Bognár Krisztina és művészbarátai, Horváth Loretta énekművész, Fellegi Melinda zongoraművész, a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium magánének és vonós szakos növendékei, valamint Kretzné Budaker Dóra vezetésével a Prohászka Ottokár Iskolaközpont kórusa közös adventi gyertyagyújtásra és hangversenyre invitálták a jelenlévőket.

A karácsonyi kiállítás december 23-ig, valamint december 27–30. között ingyenesen megtekinthető a győri  Triangulum Galériában (Gutenberg tér 2.) 10–16 óra között. (Belépőjegyek igényelhetők a Szent László Látogatóközpont recepcióján, Káptalandomb 13., 10–15.30 óra között.)

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria