Teremtésvédelmi kalendárium – Virágos Szent János

2018. június 8. péntek, 16:00

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ma a környezettudatos gyógynövénygyűjtésre buzdít szakértőnk.

Közeledik a nyári napforduló, és az idei különösen meleg tavasz miatt már Medárd napjára kinyíltak a János-napra rendelt virágok! A kertek gyönyörűek, elmaradtak a májusi fagyok, talán még eső is volt eddig elegendő, igaz, többnyire heves záporok formájában, kiszámíthatatlanul érkezett. Lehet, hogy felesleges a sok aggodalom, a klímaváltozásnak akár nyertesei is lehetünk itt Magyarországon?

Miért is van, hogy ilyenkor ennyi a virág a réteken, a kertekben? Az úrnapi virágszőnyegeket ilyen bőségben, szépségesen csak júniusban lehet elkészíteni, bárhová is esik egy-egy évben a húsvét, ezzel együtt a pünkösd. Az Úr napján, az Oltáriszentség ünnepén – lehet a tavasz hűvös, csapadékos, vagy száraz, forró – valamilyen virágból a sok közül biztosan lesz elegendő a díszítéshez!

Az itt élő növények pontosan „tudják”, érzékelik, hogy a napforduló után már a magok érlelése, a szárak szilárdítása, a tápanyagok gyűjtögetése, az áttelelő rügyek kinevelése a feladat, a virágzás, az intenzív növekedés, terjeszkedés ideje erre az esztendőre hamarosan véget ér. Ezért nyílik szinte egyszerre a rózsa, a liliom, a borzaskata, a menyecskeszem, a harangvirágok sokféle fajtája, a törökszegfű és a májusi margaréta. Megporzó rovarokra is nagy a kereslet ilyenkor, a petékből tömegével kikelő hernyók gyérítéséhez a madarakra is nagy szükség van, ők is most tudják a fiókákat a bőséges eledellel biztonságban felnevelni, szárnyukra bocsátani, hogy még a nyáron megerősödjenek.

Az ember persze úgy érzi, már régen felette áll ennek a nyüzsgésnek, megtanulta a begyűjtött természeti kincseket ínségesebb időkre elraktározni. Nagyon sok gyógynövényt most kell megszedni, a görögkatolikus vidékeken mai napig szokásos János-napi virágszentelés szertartása is bölcsen ráirányítja erre a figyelmünket. Az orbáncfű ragyogó sárga virágai, levelei ilyenkor már megtelnek a csodálatos, gyógyító olajjal, ami az emberben a fényérzékenységet fokozza, emiatt nyáron nem is isszuk a teáját, és még arra is vigyáznunk kell, hogy szedéskor a szemünkbe ne dörzsöljük véletlenül, de télen, amikor legalacsonyabban jár a Nap, hosszúak az éjszakák, visszahozza majd a ragyogó kora nyári napok erejét, segít leküzdeni a fényhiányos depressziót. Ugyanígy vagyunk a hársfa, a bodza virágával, a kamillával, a kakukkfűvel is, fél évre előre gondolkodunk, amikor megszedjük, megszárítjuk őket, hogy majd a téli megfázások idején legyen belőlük elegendő. Nagy bizalommal hagyatkozhatunk rá a teremtett világ rendjére, szelíd mértéktartással csak egy télre valót szedünk meg, hogy másnak is maradjon, a növény is meg tudjon újulni, szaporodhasson, hiszen jövőre újra megtaláljuk őket!

A növények virágzása, maghozása, az állatok szaporodása a teremtett világ törvényei szerint ösztönösen igazodik a Föld Nap körüli keringésének ritmusához, az esztendő időjárásához, de az ember, ahogy tudása növekszik, eszközei gyarapodnak, egyre nagyobb szabadsággal és felelősséggel dönt arról, mit sajátít ki magának a teremtett világ javaiból. De milyen különös, hogy minden józan számítást figyelmen kívül hagyva úgy viselkedik, mintha a gazdasági növekedés büntetlenül folytatható lenne az erőforrások végességének figyelembe vétele nélkül is! Ha az összes orbáncfüvet éveken át mind leszedjük egy területen, nem tud magot érlelni, előbb-utóbb végleg kipusztul. Rajtunk áll, hogy közös otthonunk kincseivel a gyógynövénygyűjtők bölcs előrelátásával gazdálkodunk, vagy a természetes megújulás lehetőségét kizárva, egyszeri haszon reményében pénzzé teszünk, felélünk mindent, ami csak itt és most elérhető – valós szükségleteinken messze túlterjeszkedve.

Kép és szöveg: Lechner Judit

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle