Teremtésvédelmi napot rendeztek a kispesti Reménység katolikus iskolában

Hazai – 2019. március 26., kedd | 13:30

Teremtésvédelmi napot tartottak március 25-én a budapesti Reménység Katolikus Általános Iskolában. A program a kispesti Nagyboldogasszony-templomban kezdődött Gyümölcsoltó Boldogasszony napi ájtatossággal, majd az iskolában folytatódott a teremtett világ védelmére nevelő programokkal.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tóth Imre József, a Nagyboldogasszony-főplébánia káplánja Lukács evangéliumából olvasta fel az Urunk születésének hírüladását tartalmazó részt, majd a Gyümölcsoltó Boldogasszony elnevezés kapcsán elmélkedett. Az áldást követően a gyermekek tematikus programokon vettek részt az iskolában, amelyek mindegyike az iskolai teremtésvédelmi nap célkitűzését, az ökológiai megtérést szorgalmazta, amelyet Ferenc pápa fogalmazott meg az Áldott légy (Laudato si’) kezdetű enciklikájában.

Vácziné Boray Szilvia biológia–földrajz szakos tanár, a tematikus nap főszervezője összefoglalójában kifejtette: a változatos témakörök összeállításával (környezettudatos táplálkozás, ökolábnyom, békamentés bemutatása, környezetszennyezés hatása az ökoszisztémára, megújuló energia) az érdeklődés felkeltésére és új szokások kialakítására törekedtek. Miközben az iskola osztályai egymással versenyeztek, a gyermekek ökológiai érzékenysége és érdeklődése fejlődött.

Ferenc pápa rendre hangsúlyozza a környezettudatos társadalom létrehozásában a nevelés szerepét (vö. LS 211). A hazai iskolák többsége alkalmakhoz kötve szervez például szemétszedést, a környezetszennyezésre vonatkozó jogszabályok pedig szigorodnak, ám tartós eredményeket minden bizonnyal a ma még az iskolapadokat koptató korosztály környezettudatos gondolkodásának kialakításától várhatunk.

Szöveg és fotó: Kürti Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria