Ternyák Csaba egri érsekkel ünnepeltek több jubileumot is Hevesen

Hazai – 2024. május 18., szombat | 18:25

Többszörös ünnepre gyűltek össze a hívek Hevesen, a Keresztelő Szent János születésének tiszteletére szentelt templomba május 17-én: megújult a templom tetőzete, valamint tíz éve került az Egri Főegyházmegye fenntartásába a helyi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola. Az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be.

Ternyák Csaba prédikációjában örömét fejezte ki, hogy megtelt a templom és az apostolokhoz hasonlóan most, pünkösd közeledtével gyerekek és felnőttek együtt várják a Szentlélek eljövetelét.

Köszönetet mondott az intézmény pedagógusainak, mert missziós szerepet töltenek be, és elősegítik, hogy az iskola egy nyitott, befogadó, evangéliumi lélek szerint működő intézmény legyen. „Itt a diákok megtanulják szeretni egymást. Így tudunk egy olyan jövőt, egy olyan társadalmat építeni, ahol nem az ellenségeskedés, nem az elkülönülés, nem a vádaskodás, a másokra újjal mutogatás a jellemző, hanem a tudatos segítség, a felzárkóztatás, a szeretet. Ez az evangéliumi iskola jellemzője.”

A szentmise végén Nagy István plébános mondott köszönetet a főpásztornak a támogatásért, amely által a hevesi templomok megújulhatnak.

A program a szentmise után a Művelődési Központban folytatódott, ahol a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda egyházi fenntartásba kerülésének 10., a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola alapításának 20. évfordulóját ünnepelték.

Bódor Istvánné, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója elmondta, katolikus iskola révén a gyermekek érdekében az egyenlőség, szeretet, elfogadás, segítségnyújtás és a mindenkiben a jó keresésének elvét követik, a gyermekek számára ezen felül közvetítik a néphagyományt és a keresztény kultúrát is.

Ebben a munkában segíti az intézményt a Harmónia Művészeti Iskola. Céljaik is közösek: tehetséggondozás, felzárkóztatás, személyiségfejlesztés.

Ódor Klára, a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója beszélt az iskola történetéről, és örömét fejezte ki az önkormányzattal és a katolikus iskolával való szoros együttműködésért. Dráma, tánc és képzőművészeti csoportjaik segítik kibontakoztatni a gyermekek tehetségét, erősségeit.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a világban uralkodó értékválság idején az egyházi iskola fontos feladata, hogy stabil erkölcsi alapokat adjon a felnövekvő nemzedéknek. Reményét fejezte ki, hogy egyszer majd újból a szeretet, a hit, egymás iránti tisztelet, a másik megbecsülése, a tudás lesz az alapvető.

A köszöntők sorát Ternyák Csaba érsek zárta, aki kiemelte, hogy az Egyház nem önmagáért van, hanem azért, hogy minél több embert Jézus Krisztushoz vezessen. Az Egyház megtartó közösség, amelyben közösen lehet haladni az üdvösség útján. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, mindannyiunknak, így diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak is őrizniük kell az egymás iránti nyitottságot, bizalmat és elfogadást.

Az ünnepség a gyermekek irodalmi, zenés, táncos műsorával zárult.

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Vozáry Róbert/ Szent István Televízió

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria