Több százan csatlakoztak a gitáros flashmobhoz a Szent István-bazilika előtt

Hazai – 2015. december 13., vasárnap | 17:15

December 13-ára, advent harmadik vasárnapjára gitáros-énekes flashmobot szervezett a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a Margit körúti templomban zenei szolgálatot teljesítő Boanergész zenekar a budapesti Szent István-bazilika elé, melyhez több száz önkéntes csatlakozott.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A flashmobbal nemcsak az éppen a bazilika előtti téren tartózkodókat szerették volna megszólítani, hanem minél több embert szeretnének elérni a ferencesek, ezért jó minőségű videó készült a helyszínen, profi technikával, amelyet a karácsony előtti napokban a közösségi médián keresztül szeretnének megosztani minél több emberrel.

A Csanády Lőrinc és a Boanergész zenekar vezetésével megvalósuló flashmobon az együttes alapítójának, Varga Attilának az Alleluja, Ébredj ember című szerzeményét énekelték a résztvevők, akik a bazilika előtti adventi vásár tömegéből csatlakoztak be a Sas utca felől induló gitáros csapatokba.

A fagyossá váló idő ellenére a több száz résztvevő nagy derűvel ismételte el háromszor is a koreográfiát, amire a felvétel miatt szükség volt, majd Dobszay Benedek ferences tartományfőnök áldásával bocsátotta útjára a gitárosokat, énekeseket.

Dobszay Benedek ferences tartományfőnök november 5-én közzétett felhívásából:

„Mint bizonyára Ti is érzékelitek, napjainkban egyre nagyobb mértéket ölt a világban tapasztalható békétlenség, mind a hétköznapokban, mindennapjainkban, emberi kapcsolatainkban; mind pedig a világban, a Közel-Keleten és más, távolabbi országokban egyaránt.

A Ferences Rend karizmájában már a kezdetektől kiemelkedő szerepet kapott a békéért való imádság, a békesség keresése. Szent Ferenc imájában olvashatjuk: »Uram, tégy a béke eszközévé, hogy szeretetet vigyek oda, ahol gyűlölet van.« Nincs ez másképp napjainkban sem, hiszen a ferencesek ma is jelen vannak Szíriában, a Szentföldön és más, biztonsági szempontból kockázatosnak tekinthető területeken. A rendtagok naponta tesznek gyakorlati lépéseket az elesettek felkarolásában, a párbeszéd kialakításában és a békesség megteremtésében.

Bár a békességszerzés nem feltűnő tevékenység, arra gondoltunk, hogy egy látványos figyelemfelkeltő és tanúságtevő akcióval Karácsony előtt hozzájárulhatnánk a békére való felhíváshoz. Hiszünk abban, hogy van ereje annak, ha több mint kétszáz katolikus fiatal gitárral a kezében kiáll és a békességteremtés szándékával Jézusról énekel.”

Fotó: Lambert Attila

Videó: Ferences Rendtartomány (YouTube)

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria