Több terrorszervezet szorításában élnek az emberek Nigerben

Kitekintő – 2022. január 17., hétfő | 20:16

Mauro Armanino, az Afrikai Missziós Társaság (Societas Missionum ad Afros, SMA) 2011 óta Niameyben, Niger fővárosában élő papja számolt be a Fides missziós hírügynökségnek a Nigerben uralkodó erőszakról és fenyegetettségről.

„Három középiskolás diák hazament Ngoula nevű falujába, hogy családjával tölthessen néhány napot. Múlt hétfőn indultak vissza az iskolába, ami balszerencsésen alakult. A négy barát közül egynek sikerült elmenekülnie, három társa azóta a feltehetően dzsihadista támadók, a régió urainak foglya. Mielőtt elértek volna a Djayeli nevű faluba, amely mintegy 20 kilométerre van Ngoulától, elrabolták őket, és egyelőre semmi hír róluk” – számolt be Mauro Armanino atya, az Afrikai Missziós Társaság (Societas Missionum ad Afros, SMA) Niameyben élő papja a Fides hírügynökségnek, illusztrálva a Nigerben uralkodó, erőszakkal teli társadalmi légkört.

Majd hozzátette: ez ugyanaz a vidék, ahol 2018 szeptemberében Pierluigi Maccalli misszionárius papot elrabolták. „Ezek a fiúk talán majd kiszabadulnak valamikor, vagy felajánlják nekik, hogy csatlakozzanak a Három határ elnevezésű területen, Niger, Burkina Faso és Mali határán harcoló csapatokhoz. Talán örökre eltűnnek, csakúgy, mint az emberrablások több tucat korábbi áldozata a Csád-tó környékén, ahol a Boko Haram, az Iszlám Állam és banditák ugyanazokat a terrorista stratégiákat alkalmazzák.”

Niger, amely az ENSZ adatai szerint az afrikai kontinens egyik legalacsonyabb emberi fejlettségi indexű (human development index, HDI) országa, továbbra is rendkívül instabil, és több régiójában, különösen a határvidékén, rendszeresek a terrortámadások. A Malival, Burkina Fasóval és Nigériával közös határain elkövetett terrorista támadások soha nem látott menekülthullámot indítottak el. Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR 2021. december végén mintegy 600 ezer menekültről tudott, akiknek 51 százaléka lakóhelyét elhagyni kényszerült nigeri volt, akik az ország belsejébe menekültek. A többiek a szomszédos államokból menekültek el, főként a Tillabery régióban élő maliak és burkinaiak, illetve Maradi városában és Diffában élő nigeriek voltak.

„A fővárostól mintegy 50 kilométerre fekvő Torodi város csendőrségének egyik járművét – meséli a misszionárius a Fidesnek – a múlt héten robbanószerkezetek semmisítették meg, amelyeket a Burkina Fasóval közös határhoz vezető út mentén helyeztek el. Négy katona meghalt, többen pedig megsebesültek. Ez volt a második ilyen típusú terrortámadás. Az előző november végén történt – a nigeri nemzeti gárda tagjai közül hárman meghaltak, és ketten megsebesültek. Makalondi városában – folytatta Mauro Armanino – karácsony előtt ugyanezen a határvidéken kettős támadás történt. Több száz fegyveres támadt a vámhivatalra és a rendőrőrsre, az akciójuk legalább hat halálos áldozatot követelt. Ennek hatására családok százai kényszerültek elhagyni otthonukat, földjeiket és terményeiket.”

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) bejelentése szerint a Száhel-övezet országaiban több mint 30 millió embernek lesz szüksége segítségre és védelemre – jegyzi meg Armanino atya. – A konfliktusok, az erőszak, a kényszerű migráció és a társadalmi–gazdasági válságok az élelmiszer-szükségletek ugrásszerű növekedéséhez vezettek. Ma a demográfiai nyomás, az élelmezési bizonytalanság és az éghajlatváltozás emberek millióit kényszeríti arra, hogy a túlélésükért küzdjenek” – zárta a beszélgetést Mauro Armanino.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: SMA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Mauro Armanino