Török Csaba személyes hangvételű videoblog-üzenete Mindszenty Józsefről (1. rész)

Nézőpont – 2020. május 1., péntek | 16:40

Török Csaba teológust, egyetemi tanárt, az MKPK TV-referensét kérdeztük Mindszenty Józsefről. Személyes hangvételű, négyrészes videoblogjában közelebb hozza hozzánk a bíboros alakját, kérdéseket tesz fel, és kiemeli azokat a vonásokat, amelyek a sokrétű életműben valóban fontosak az életszentség szempontjából.

Török Csaba bevezetésként elmeséli, hogy gimnazista korában akadt rá a polcon Mindszenty József Emlékirataira, és nagy hatást tett rá a bíboros impulzív, erős kisugárzású személyisége; nyolc éve pedig Esztergomban abban az épületben él, ahol Mindszenty érseki rezidenciája is volt.

Ki volt Mindszenty? – teszi fel a kérdést. – Politikai szempontból vaskalapos konzervatív, a magyar nacionalizmus védőszentje, Habsburg-párti? Egyre több anyag kerül nyilvánosságra, minden történész a maga világnézete szerint forgatja be a tényeket egy számára hitelesnek tűnő képbe. Nehéz karakter: hatalmas akaraterő jellemzi, keménység, feszültség… Milyen ember volt? Távoli, akivel nem lehet érzelmileg azonosulni?

Sokféle lehet az ítélet, mégsem ezeken a dolgokon múlik, hogy egy ember szent-e. Hívőként a kérdés az, meg tudom-e látni alakjában az élő evangéliumot. Megtaláljuk-e az életében az üzenetet, ami képes megszólítani? Meríthetünk-e belőle itt és most, 2020-ban?

Erdő Péter bíboros, prímás május 2-án, szombaton délelőtt 10 órakor engesztelő szentmisét mutat be a Szent István-bazilika Mária-kápolnájában mártír sorsú elődje boldoggá avatásáért. A szentmisén Marton Zsolt váci megyéspüspök mond homíliát.

Az ünnepi szertartást az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala és a Bonum TV élőben közvetíti.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria