Török Csaba személyes hangvételű videoblog-üzenete Mindszenty Józsefről (2. rész)

Nézőpont – 2020. május 2., szombat | 17:01

Török Csaba teológust, egyetemi tanárt, az MKPK televíziós referensét kérdeztük Mindszenty Józsefről. Személyes hangvételű, négyrészes videoblogjában közelebb hozza hozzánk a bíboros alakját, kérdéseket tesz fel, és kiemeli azokat a vonásokat, amelyek a sokrétű életműben valóban fontosak az életszentség szempontjából.

A második videóban Török Csaba igen-igen közel hozzá hozzánk Mindszenty Józsefet, a lelkipásztort. A teológus felteszi a kérdéseket: Vajon mi lehetett a képe a papságról? Milyen papi lélek élhetett benne?

A kérdésre a választ a szent életű bíboros életének két meghatározó képe adja meg, amelyeket még a gyerekkorából őrzött meg. S hogy papnak kell mennie, arra egy gyónás során döbbent rá elemi erővel.

1919–1944 között Zalaegerszegen a Mária Magdolna-plébánia vezetője volt. A videóból azt is megtudhatjuk, hogy Mindszenty József hogyan búcsúzott a híveitől, amikor veszprémi püspökké nevezték ki.

Erdő Péter bíboros, prímás május 2-án, szombaton délelőtt 10 órakor engesztelő szentmisét mutatott be a Szent István-bazilika Mária-kápolnájában mártír sorsú elődje boldoggá avatásáért. A szentmisén Marton Zsolt váci megyéspüspök mondott homíliát.

Az ünnepi szertartásról szóló beszámolónk ITT olvasható. 

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria