Török Csaba személyes hangvételű videoblog-üzenete Mindszenty Józsefről (3. rész)

Nézőpont – 2020. május 3., vasárnap | 17:24

Török Csaba teológust, egyetemi tanárt, az MKPK televíziós referensét kérdeztük Mindszenty Józsefről. Személyes hangvételű, négyrészes videoblogjában közelebb hozza hozzánk a bíboros alakját, kérdéseket tesz fel, és kiemeli azokat a vonásokat, amelyek a sokrétű életműben valóban fontosak az életszentség szempontjából.

A harmadik videóban Török Csaba Mindszenty József ereklyéiről beszél, arról a pileólusról, amelyet Baróti István orgonaművész, karnagy az esztergomi emlékmiséken kifüggesztett a karzaton, és arról a palliumról, ami a bíboros letartóztatása után Esztergomban maradt.

Életének legrövidebb ideje volt, amikor szabadon mozoghatott mint püspök, érsek. De ez a rövid nyilvános szolgálat emléket hagyott mindkét egyházmegyében. Sok mindenre gondja volt, például, hogy a világi hívők és a papok közötti egységet megerősítse.

Erdő Péter bíboros, prímás május 2-án, szombaton délelőtt 10 órakor engesztelő szentmisét mutatott be a Szent István-bazilika Mária-kápolnájában mártír sorsú elődje boldoggá avatásáért. A szentmisén Marton Zsolt váci megyéspüspök mondott homíliát.

Az ünnepi szertartásról szóló beszámolónk ITT olvasható. 

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria