Török Csaba személyes hangvételű videoblog-üzenete Mindszenty Józsefről (4. rész)

Nézőpont – 2020. május 4., hétfő | 15:04

Török Csaba teológust, egyetemi tanárt, az MKPK televíziós referensét kérdeztük Mindszenty Józsefről. Személyes hangvételű, négyrészes videoblogjában közelebb hozza hozzánk a bíboros alakját, kérdéseket tesz fel, és kiemeli azokat a vonásokat, amelyek a sokrétű életműben valóban fontosak az életszentség szempontjából. A záró részt adjuk közre.

Milyen hatással volt Mindszenty Emlékirataim című írásának olvasása rám? – teszi fel a kérdést Török Csaba. Valószínűleg az utolsó oldalak fellapozása a megoldás. Ott érezte meg ugyanis, hogy egy olyan ember szólal meg, akinek a lelke egységben van. „A száműzetésben sem érzek keserűséget, és mindenkinek megbocsátok” – írja a bíboros. Ezért is érthetetlen, hogy személyével kapcsolatban mennyire szélsőséges vélemények alakulnak ki.

A hitvallók életét a szenvedés és a Krisztusért vállalt kereszt formálja. Az a lényeges, hogy felismerjük: volt egy ember, aki áldozatot hozott a hitéért, és ez hitelesíti őt.

Erdő Péter bíboros, prímás május 2-án, szombaton délelőtt 10 órakor engesztelő szentmisét mutatott be a Szent István-bazilika Mária-kápolnájában mártír sorsú elődje boldoggá avatásáért. A szentmisén Marton Zsolt váci megyéspüspök mondott homíliát.

Az ünnepi szertartásról szóló beszámolónk ITT olvasható. 

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria