Török légicsapások iraki falvakban – Sako káld katolikus pátriárka aggodalmának adott hangot

Kitekintő – 2020. június 24., szerda | 16:11

A török légierő június 20-21-én bombázta a Zahó környéki területeket. Az iraki Kurdisztánhoz tartozó, Törökországgal határos város ősi káld, szír és asszír katolikus közösségeiről ismert. A török hadművelet célja hivatalosan az iraki területen található Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támaszpontjainak támadása volt.

Zahó lakossága közel 200 ezer fő, javarészt kurd és káld keresztények. A város a Kis-Khábúr, a Tigris mellékfolyója mentén épült; itt született a jelenlegi káld katolikus pátriárka, Louis Raphaël Sako bíboros.

„A helyzet – nyilatkozta a főpásztor a Fides hírügynökségnek – feszült és zavaros. Legalább öt civil áldozatról hallottunk, és sokakat kitelepítettek. Nem tudjuk, mit akar Erdoğan. Ráadásul az iraki kormány képtelen szembenézni egy esetleges háborúval Törökországgal szemben. Mindig egyre nagyobb gondokkal kell megküzdenünk, egyik csapás jön a másik után, mint egy vég nélküli spirál; a fáradtság és az aggodalom lassanként megfojtja és eltiporja az embereket.”

A stratégiai szempontból fontos zakói térségben a ’90-es években, majd az azt követő évtizedben amerikai és török katonai támaszpontok épültek. Az iraki Dohúk Kormányzóság területén a török légierő támadásai június közepétől folytatódtak, ám eddig mindössze az iraki külügyminisztérium kemény hangvételű szóbeli reakcióját váltották ki; a tárca egy internetes bejegyzésében a bombázásokat a területi szuverenitásra vonatkozó nemzetközi jogok megsértésének nevezte. A törökök iraki légicsapásai, Ankara legutóbbi szíriai és líbiai katonai hadjárataival együtt Törökország geopolitikai és katonai aktivitásának rohamos növekedését bizonyítják, ami az utóbbi években jelentős tényezővé vált az egész közel-keleti térséget sújtó  konfliktusokban.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria