Történelmi találkozó – Ferenc pápa látogatást tett al-Szisztani síita vallási vezetőnél Nedzsefben

Ferenc pápa – 2021. március 6., szombat | 11:42

Iraki apostoli útja második napjának reggelén a pápa Nedzsefben, a síiták vallási központjában találkozott Ali al-Szisztani nagyajatollahhal, a síiták vallási vezetőjével. Megerősítették a két vallási közösség együttműködésének és barátságának fontosságát.

Fontos az együttműködés és a barátság, mert „a kölcsönös tisztelet és a párbeszéd gyakorlása Irak, a térség és az egész emberiség javát szolgálja” – hangsúlyozta Ferenc pápa a találkozón.

A Szentszék sajtószolgálata közölte, hogy a találkozó körülbelül negyvenöt percig tartott. Alkalmat adott Ferenc pápának, hogy köszönetet mondjon al-Szisztaninak, amiért „a síita közösséggel együtt az erőszak és az elmúlt évek súlyos nehézségei közepette felemelte hangját a leggyengébbek, az üldözöttek érdekében, hangsúlyozva az emberi élet szentségét és az iraki nép egységének fontosságát”.

Amikor elbúcsúztak egymástól, Ferenc pápa biztosította a síita vallási vezetőt arról, hogy imádkozik Istenhez, minden ember teremtőjéhez a békés és testvéries jövőért a szeretett iraki föld, a Közel-Kelet és az egész világ számára.

Nedzsefben, a repülőtértől az ajatollah székhelyéig – amely Ali imám (Mohamed próféta veje) szentélyében, a síiták szent helyén található – vezető úton fiatalok várták a pápát, iraki és vatikáni zászlókat lengetve. Az út mentén transzparenseket helyeztek el Ferenc pápa és al-Szisztani képével és ezzel a felirattal: „A részünk vagytok, a részetek vagyunk.” Ali szentélye a negyven méter magas minaretekkel, aranykupolájával Mekka és a próféta medinai mecsete után az iszlám harmadik szent helye. Sako pátriárka úgy magyarázta, hogy Nedzsef a síiták számára az, ami a keresztények számára Jeruzsálem.

Az iszlám világból érkező kommentárok közül érdemes kiemelni Mohammad Ali Abtahi, Mohamed Katami volt iráni elnök közeli munkatársa Twitter-üzenetét, amely szerint ez a találkozó „megfékezheti a vallási erőszakot, vagy legalább elhatárolhatja egymástól a vallások békés hitelességét és a vallási erőszakot”.

A találkozó után Ferenc pápa Nasszirija városába repült, ahonnan Ur városába érkezett a vallások közti találkozóra.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News; Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria