Tovább fokozódik a feszültség az iraki Karakosban

Kitekintő – 2023. március 22., szerda | 15:39

Karakosban, a Ninivei-fennsík keresztény többségű városában fokozódik a feszültség a katonai erők és a helyi önvédelmi egységek között, amelyek nagyrészt fegyveres férfiakból állnak, és azt állítják, hogy az őslakos keresztény közösségekhez tartoznak – tette közé honlapján a Fides hírügynökség március 16-án.

A feszültségek középpontjában az úgynevezett Babilóniai Brigádok állnak, akik mindig is keresztényekből álló félkatonai alakulatoknak nevezték magukat, annak ellenére, hogy az egységesebb és erőteljesebb Irán-barát síita milíciákhoz (például a Hashd al-Shaabi) sorolják őket.

Helyi források szerint az elmúlt napokban a Babilóniai Brigádok foglyul ejtették az úgynevezett Ninive-Fennsíki Védelmi Egységek (NPU; asszír keresztény fegyveres alakulat – a szerk.) hét keresztény tagját. Az NPU tagjainak elfogására azután került sor, hogy Karakos több tucat lakosa az utcára vonult, hogy kifejezze támogatását az NPU mellett (lásd a fotót), és követelje, hogy a Babilónia Brigádok álljanak félre, és ne lépjenek fel többé a Ninivei-fennsíkon rendvédelmi feladatokat ellátó milíciaként, amely az ősi iraki keresztény közösségek területe. Az NPU hét tagjának elrablása felerősítette a már meglévő feszültséget, és azonnal felhívást tettek közzé a hét személy szabadon bocsátása érdekében.

Az incidens is azt bizonyítja, hogy a Ninivei-fennsíkot folyamatos instabilitás és bizonytalanság jellemzi, holott már évek teltek el azóta, hogy Moszul és a régió nagy része az önjelölt Iszlám Állam dzsihadista rezsimjének kezére került.

A Babilóniai Brigádok fegyveres milíciaként alakultak a dzsihadisták elleni katonai műveletek keretében, amelyek a 2014-ben a dzsihadisták kezére került észak-iraki területek visszafoglalásához vezettek. A Ryan al Kildani (Ryan, „a káldeus”) által vezetett Babilóniai Brigádok ezután megalapították a Babiloni Mozgalom politikai pártot, amely a 2021. október 10-i parlamenti választáson az országos választási rendszerben a keresztény jelöltek számára fenntartott öt helyből négyben is képviselői helyet szerzett. Közvetlenül a szavazás után a más pártokhoz tartozó keresztény politikusok annak a gyanújuknak adtak hangot a választási eredményt illetően, hogy a síita választók szavazatait is elvonták a Babiloni Mozgalom jelöltjeitől, hogy a keresztény képviselők számára fenntartott helyekre olyan képviselőket ültessenek, akik valójában a síita politikát képviselik.

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria