További imát kérnek Csókay Andrásék az egyik bangladesi sziámi ikerlány mai sikeres műtéte után

Kitekintő – 2020. október 27., kedd | 20:21

„Kész vagyunk, hatórás volt a műtét, eddig minden rendben, még egy-két nap imában való kitartást kérünk a szövődmények elkerüléséért” – rövid sms-ben ennyit írt Csókay András szerkesztőségünknek október 27-én, miután reggel végrehajtották Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet Bangladesben.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata az újrainduló repülőgép-járatok közül az egyik elsővel a hétvégén Bangladesbe utazott, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát.

Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el ma reggel az alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal együtt az ázsiai országban. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Magyar részről Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője; Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője, valamint Csapody Marcell, az aneszteziológuscsapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

Az ikrek rehabilitációja folytatódik, és még évekig eltarthat a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar–bangladesi projektjének keretében. A rehabilitációs teamből Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus utazott most Dakkába a család és a gyermekek állapotának felmérése céljából. A járvány ellenére is zajló rehabilitációs kezeléseknek és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően a kislány tavasz óta még aktívabb lett, állapota sokat javul, beszél és játszik.

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel zajló rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szükségük, amit Dakkában Pataki Gergely vezetésével fog végezni az alapítvány. Kintlétük során az orvosok a korábban vizsgált sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is terveznek műtéteket végezni.

Az aktuális járványhelyzet miatt a meglehetősen nagy kockázatú kiutazás és kint tartózkodás rizikófaktorait a csapat rendkívül szigorú Covid-19 prevenciós protokoll kidolgozásával ellensúlyozta, vállalva a kockázatot, hogy ha kint megfertőződik valamely csapattag, csak hosszú ottani karantén után tud hazatérni.

„Meggyőződésünk, hogy a gyógyító tevékenységet a tudományos munka mellett nagyban segítette sokak támogató imája, lelki segítsége, amit továbbra is köszönünk szépen” – olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sajtóközleményében.

Forrás: Csókay András, Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria