Továbbra is zárva marad a Notre-Dame előtti tér az ólomszennyezettség miatt

Kitekintő – 2019. július 8., hétfő | 12:30

Csaknem három hónappal a székesegyházban pusztító tűz után a legújabb vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére még nem sikerült kellőképpen megtisztítani a teret a levegőben szálló ólomportól. A Notre-Dame tetőszerkezetében és a torony borításában sok ólom volt, amely a tűzvészben megolvadt.

A hatóságok július 5-i közleménye szerint a levegőminták vizsgálata kimutatta, hogy a székesegyház környezetében lévő lakásokban már az egészségügyi határérték alatt van a levegő ólomtartalma, írja az MTI. Ám a téren még mindig magasabb értékeket mérnek, ezért folytatják a környezet megtisztítását, és újabb méréseket is végeznek majd.

A Mediapart című francia oknyomozó weboldal korábban arról adott hírt, hogy a katedrális körüli levegőben szálló ólomporból a törvényes határérték százszorosát mérték, és azzal vádolták a francia hatóságokat, hogy leplezni próbálják a problémát. Az egészségügyi hatóságok azonban hangsúlyozták, hogy tájékoztatásuk teljesen nyitott és átlátható. Az ólommérgezés súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, egyebek mellett károsíthatja a központi idegrendszert, a vesét, koraszülést és születési rendellenességet okozhat.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria