Trefort Ágoston-díjban részesült Kvanduk Frigyes, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense

Hazai – 2023. szeptember 19., kedd | 13:51

Az egyházi felsőoktatás területén végzett munkássága, a filozófia magas szintű oktatása és a keresztény bölcselet művelésével szerzett kiemelkedő érdemei elismeréseként Trefort Ágoston-díjat vehetett át Kvanduk Frigyes, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke. A díjat szeptember 15-én Budapesten adta át Hankó Balázs államtitkár.

Kvanduk Frigyes 1949. június 3-án született Tolnán. Teológiai tanulmányait a Római Katolikus Központi Hittudományi Akadémián végezte, ahol licencia, majd doktori fokozatot szerzett. 1974. június 23-án szentelte pappá Cserháti József megyéspüspök.

Lelkipásztorként Pincehelyen, Szekszárdon, Pakson és a pécsi Jézus Szíve plébánián teljesített szolgálatot. 1989 óta plébános Pécs-Rácvárosban, mellette 2005 óta a pécsi Jézus Szíve plébániát is vezeti. Nevéhez köthető a rácvárosi Szent Kereszt felmagasztalása templom, valamint a Jézus Szíve templom teljes körű helyreállítása. 2013 óta a Pécsi Egyházmegye általános helynöke.

Kvanduk Frigyes részt vett a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rendszerváltást követő újraalapításában. 1991 és 2014 között vezette a főiskola bölcseleti és társadalomtudományi tanszékét, melynek mai napig aktív munkatársa. Kutatói és oktatói munkájának középpontjában metafizikai, ismeretelméleti, filozófiatörténeti és művészettörténeti problémák állnak.

Lényegre törő kérdéseivel és világos meglátásaival teológusok generációit vezette be a filozófiai gondolkodás alapjaiba. A transzcendentális módszer művelőjeként a filozófiai kérdésfeltevésnek e sajátos módját mélyítette el oktatói munkája során. A hallgatók gondolataira nyitott, értő és finom kritikával átszőtt habitusa nemcsak oktató, hanem nevelő módon formálja immár három évtizede a főiskola növendékeit. Óráira egyszerre jellemző a gondolkodás szigora és a mindennapi valóságot elfogadó felszabadultság – olvasható a díjazott méltatásában.

Kvanduk Frigyes a magyar felsőoktatás napján, szeptember 15-én Budapesten, a Károlyi–Csekonics-palotában vehette át a Trefort Ágoston-díjat Hankó Balázstól, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárától.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria