Udvardy György veszprémi érsek megszentelte a felújított búcsúszentlászlói kegytemplomot

Hazai – 2023. március 21., kedd | 18:05

Március 19-én, vasárnap Udvardy György veszprémi érsek ünnepi szentmise keretében megszentelte a belsőleg megújult búcsúszentlászlói kegytemplomot, majd megáldotta az épület előtt felsorakozott több mint száz motorkerékpárt és mezőgazdasági munkagépet.

Az ünnepi eseményen Tódor Szabolcs plébános elmondta: a kegytemplomot a Veszprémi Főegyházmegye, a hívek, Búcsúszentlászló, Nemessándorháza és Nemesszentandrás önkormányzata, valamint a kormány támogatásával összesen mintegy 50 millió forintból korszerűsítették fél év alatt.

A búcsúszentlászlói templomba új gyóntatószékek kerültek; kijavították a mennyezet és az oldalfalak hibáit, felújították az ablakokat, az elektromos hálózatot; megtisztították a mellékoltárt, restaurálták a főoltár gyertyatartóit, megújították a padokat; új szélfogót helyeztek el, valamint helyreállították a kórust is – sorolta a plébános.

Az eseményen jelen volt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki beszédében kiemelte: ha az egyházi vezetők, papok, hitoktatók, nagyszülők és szülők megmutatják a gyerekeknek a hazai búcsújáró- és zarándokhelyeket, amelyek az elmúlt évtizedben megszépültek, megújultak, akkor a következő nemzedékkel nem lesz gond. Ez a közösségi élmény ugyanis továbbviszi a kereszténységet, a hitet, a krisztusi tanítást.

Molnár Gyula, Búcsúszentlászló polgármestere arról szólt, hogy bár csupán alig kétezer ember tartozik a plébániához, aki ezt a templomot fenntartja, búcsújáróhelyként ennél jóval több embert szolgál. A mostani felújítás is összefogás, közös munka eredménye, amit nehezített a háborús infláció.

Udvardy György veszprémi érsek a szentmise kezdetén úgy fogalmazott: „Adja a Jóisten, hogy szándékunk egyezzen az ő szándékával, és ez a kegyhely ismét töltse be a múltban már elért szerepét, hogy ennek a régiónak vallási szempontból megújító erőforrása legyen.”

Nagyböjtben vagyunk. Egyházunk arra szólít, hogy tisztítsuk meg lelkünket, tegyünk rendet magunkban és magunk körül – hangsúlyozta szentbeszédében a főpásztor. – Ennek gyönyörű példája a megújult templombelső, hiszen a szépség és a tisztaság az ott lévőktől is megkívánja ugyanezt.

A nagyböjt abban segít, hogy a keresztségi méltóságot szítsuk fel magunkban. „Jól akarok látni, jól akarok hallani, jó úton akarok járni. Az egész létemet, lényemet Istennek akarom odaadni. Lehet-e ez? Lehet, Isten csodájával” – szögezte le a veszprémi érsek. Isten csodát tesz bennünk, de nekünk ezt akarni kell.

„Remélhetjük, hogy miután majd jól látjuk, jól érzékeljük, mi az, ami körülvesz, ki vagyok én, hogyan tekintsek az emberre, hogyan tekintsek a társadalomra, a kultúrára, akkor tudok jó ítéletet hozni, hogy mi is a feladatom méltóságomnak megfelelően” – hangzott el a főpásztor prédikációjában.

A szentmise után Udvardy György érsek megáldotta a felújított templom előtt felsorakozott motorkerékpárokat és munkagépeket is.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Szöveg és fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria