Új ikonnal és szentségházzal ünnepelték a rókahegyi templombúcsút

Hazai – 2019. augusztus 24., szombat | 19:02

A nyíregyházi rókahegyi görögkatolikus templom idei búcsúján, augusztus 20-án együtt ünnepelt Sivadó Csaba sóstóhegyi parókus, a kápolna előző szolgálattevője, Varga Lóránt római katolikus káplán és Kiss Zsolt nyírbátori parókus, aki az ünnepi szónok volt.

Megtelt a rókahegyi kápolna a templombúcsú alkalmával. Az új ikon, az új szentségház és az új kenyér megáldása mellett egy Szent Istvánról szóló kiállítás is nyílt a templomban augusztus 20-án.

A Szent Liturga előtt kiállításmegnyitóval várták a híveket a rókahegyi kápolnába. A vitrinekben látható tárlat első, szent királyunkról szól: bélyegek, imák, szentképek, érmék, valamint borok.

A templomba új szentségház került Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész jóvoltából; a kerámiagalambot, melynek segítségével a szentségi Úr Jézus állandóan jelen lehet ebben a templomban is, az oltár fölé függesztették és ez alkalommal áldották meg.

Megszenteltek továbbá egy új Szent István-ikont, mely Nagyné Gerényi Ágota alkotása.

A Szent Liturgia végén körmenetet tartottak a búcsúi négy evangélium olvasásával, majd a templomajtóban az atyák új kenyeret szenteltek, melyből mindenki részesülhetett. A Himnusz eléneklése után miroválás (megszentelt olajjal való megkenés) és antidórosztás (megáldott kenyér osztása) következett, majd a templomudvaron szeretetvendégséggel zárták az ünnepet.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Ivancsó István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria