Új intézményekkel bővült a Katolikus Szeretetszolgálat

Hazai – 2021. április 6., kedd | 16:33

A Katolikus Szeretetszolgálat intézményeinek köre április 1-jén, nagycsütörtökön négy új telephellyel bővült.

A Jászapátiban, Lajosmizsén és Parádon eddig állami fenntartásban működő otthonok a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásába kerültek. Csatlakozásukkal a jövőben 425 fővel több rájuk bízottról gondoskodnak az új munkatársak segítségével.

A Katolikus Szeretetszolgálatot hetvenegy évvel ezelőtt hozta létre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia: az államhatalom 1950-ben oszlatta fel a szerzetesrendeket, szélnek eresztve tagjaikat, köztük több mint kétezer idős, beteg embert. A földönfutóvá tett szerzetesek gondozására alakultak meg az első intézmények.

Hét évtized kemény munkája áll a szervezet mögött, ez alatt sokat fejlődtek, tanultak, és megőrizték elődeik értékrendjét. Az időseken kívül foglalkoznak súlyos fogyatékossággal élőkkel, daganatos betegséggel küzdő gyermekekkel és hozzátartozóikkal, illetve nehéz sorsú családokkal is.

A Szeretetszolgálat hosszú ideje módszertani szervezetként működik, emellett az utóbbi évek során szakmai központtá is fejlődött: a demencia, az idősgondozás és a családok segítésének szakértőivé váltak, és – Magyarország legrégebbi egyházi szakmai szervezeteként – a fejlődést különösen fontos célkitűzésüknek tekintik. Ennek részeként vették át most négy telephely fenntartását a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, illetve 2020 elejétől több fontos területen fejlesztik az Egyház szociális ellátórendszerét – mind több és több embert elérve a segítségnyújtásban.

Alapvetőnek tekintik, hogy azt az értékrendet, cselekvő szeretetet képviselhessék új intézményeikben – és általuk a falaikon kívül, a környezetükben – is, amelynek példáját Krisztus adja: az otthonok minden lakója számára továbbra is biztosítani fogják a személyre szabott ellátást, és kifejezett céljuk, hogy minden gondozott számára csak pozitív változásokat hozhasson a fenntartóváltás. Fontos a szervezet számára, hogy az intézmények munkatársi közössége megmaradjon: nekik hála, a lakók a megszokott arcokkal és az eddig is tapasztalt hozzáértéssel találkozhatnak a továbbiakban is.

Forrás és fotó: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria