Új katolikus óvoda alapkövét tették le Szentjobbon

Külhoni – 2019. október 14., hétfő | 13:03

A Bihar megyei Szentjobbon új katolikus óvoda épül. Az alapkőletételt október 10-én tartották, az ünnepség a szentjobbi templomban hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be.

Böcskei László hangsúlyozta: bár sokat változott a világ és modernizálódott a technika, örökké igaz, hogy ha tartósan akarunk építkezni, ahhoz jó alapra van szükség. A keresztény alapokat pedig elődeink már lefektették számunkra, és ettől el nem térve kell hűséggel és elszántan építenünk a közösségünket, a jövőnket – fogalmazott a főpásztor.

Az építkezést Magyarország kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozza. A támogatás értéke közel 121 millió forint, a beruházási futamidő az első kapavágástól számított egy év – adta hírül a Bihari Napló.

Májernyik Mihály apátplébános köszöntötte az egybegyűlteket. Megjegyezte: ahogyan annak idején Szent László király elment a településre, és pénzt ajándékozott Mercuriusnak, hogy apátságot alapítson, úgy most, több száz év elteltével újra azért érkeztek az anyaország képviselői Szentjobbra, hogy ajándékot hozzanak.

Bede Hédi Erzsébet, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős vezető kormányfőtanácsos azt emelte ki, hogy csak a múltra alapozva lehet jövőt építeni. Demeter Katalin, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja arról beszélt, milyen csodálatos dolog magyarnak lenni. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke úgy véli: a gyermekeket nevelő-oktató intézmény felelőssége mindannyiunkat kötelez, hiszen a szülői házzal közösen összekészített útravaló az, amelyből a gyermekeink a későbbiekben táplálkozni tudnak. Vajda Zita Bonifácia vincés nővér, a szentjobbi Szent István Általános Iskola igazgatónője azon meggyőződésének adott hangot, hogy meg kell őriznünk hitünket, magyar gyökereinket és anyanyelvünket.

A szentjobbi önkormányzat részéről Molnár József polgármester és Zatykó Jácint alpolgármester, a Bihar megyei tanfelügyelőség képviseletében Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Tankó Zita tanfelügyelő volt jelen. A gyerekek műsora után a plébánia telkén elhelyezték a megáldott, az apátságból származó alapkövet és az időkapszulát.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Ciucur-Losonczi Antonius; Zatykó Jácint

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria