Új közösségi tér nyílt a Szent István Házban a római magyarok számára

Külhoni – 2021. június 22., kedd | 16:45

A római Szent István Ház június 19-én, szombaton nyitotta meg kapuit az Örök Városban élő magyar közösség előtt: az alagsorban új termet alakítottak ki kulturális és kötetlen programok céljára. A találkozóra a nagy meleg ellenére is szép számmal érkeztek, közel ötvenen voltak az érdeklődők.

Az Olaszországban jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozások értelmében ez volt a maximális létszám, amelyet vendégül láthattak.

Mogyorósi Ányos OSB, az Augustinianum Patrisztikus Intézetének PhD-hallgatója, tihanyi bencés szerzetes mutatta be a szentmisét a Szent István Ház kápolnájában. Homíliájában kiemelte a remény és az alázat fontosságát. Isten a legnagyobb viharban is velünk van, bár néha úgy tűnik, hogy alszik, de soha nem hagy el minket. A közös hálaadás végén Németh Norbert rektor, a Szent István Alapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

A szentmise után Terdik Sebestyén, a ház igazgatója röviden bemutatta a felújított épületet, és kiemelte, hogy az ez alkalommal átadott és megnyitott közösségi tér a nagy múltú Triznya-kocsma és annak kistestvére, a Morzsa-kocsma folytatásához kínál helyet a római magyarság számára.

Az új, multifunkcionális teremben 19 órától Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja, egy új élet reménye című dokumentumfilmjének nemzetközi bemutatójára került sor. A film a Jézus Társasága alapítója 500 évvel ezelőtti életváltoztató útjának állít emléket. Négy magyar fiatal zarándoklatát mutatja be a spanyolországi Loyola és Manresa közötti történelmi úton, ahol kísérőjük és lelkivezetőjük egy spanyol jezsuita atya volt. A filmet a Nemzeti Filmintézet támogatta és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya patronálta; különleges érdeme, hogy nemzetközi vonatkozásban is ez az egyetlen egész estés film, amely a Szent Ignác-évfordulóra készült. A mű méltó alkotás a jubileumi év megünnepléséhez.

A római bemutatón jelen volt a rendező, Tolvaly Ferenc, akivel lehetőség nyílt a bemutató után beszélgetni, valamint Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete és Murinkó Attila ezredes, az olasz véderő vezérkarának katonai összekötő tisztje. Az estét kötetlen beszélgetés, együttlét és agapé zárta.

A film magyarországi premierjének időpontja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előestéje lesz, szeptember 4-e, helyszíne pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Forrás: Bujtás Zsuzsa/Szent István Ház

Fotó: Várhelyi Klára, Versler Sándor, Bókay László (utolsó kép)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria