Újabb emlékplakettek kerültek fel a szegedi Szent Gellért-templom kapujára

2017. szeptember 28., csütörtök | 17:13

A bölcsesség kezdete, hogy az Istent féljük, s ebben az istenfélelemben találjuk meg a helyes utat – fogalmazott Szakács Tibor kalocsa-kecskeméti egyházmegyés pap a Szentírás vasárnapján, szeptember 24-én a szeged-tarjáni Szent Gellért-plébániatemplom búcsúján.


KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A búcsún a Ferenc pápának átadott ötkötetes kézzel másolt Biblia hasonmását helyezték ünnepélyesen trónra a szentmise elején, amelynek szónoka a soltvadkerti születésű Szakács Tibor volt, aki most fejezte be római tanulmányait a Pápai Biblikus Intézetben.

A prédikációban felidézte, hogy Szent Gellért miként is halt meg, szekeréről lerángatták, egy taligára tették, és a mélybe lökték. Mellébe lándzsát döftek, majd fejét egy kövön szétverték. „Szekfű Gyula is kiemelte, amikor tanított, hogy nem véletlenül kellett szétverni Gellért fejét, mert a tudománynak és a bölcsességnek a központját akarták szétverni, megsemmisíteni, azt, amivel ő győzött fölöttük” – fogalmazott Szakács Tibor. Kiemelte, Szent Gellért elsődlegesen tanár volt, aki szerette volna tudását átadni, s mindazt, amiben hisz. Erről tett életével és vértanúhalálával is tanúbizonyságot. Ebből látszik, mit jelent egy jó tanár: az emberek tőle akarnak tanulni. Ugyanez az óhajunk mindennap, mikor Krisztusra nézünk: „Igen, tőled akarok tanulni” – fogalmazott.


A szónok felidézte Gellért püspök azon megállapítását is, hogy furcsán működik a világ, hiszen azt tapasztalta, hogy az akkor élő emberek Istent tisztelték, ám az elöljárókat félték, pedig ennek fordítva kell lennie. „Az Istent féljük, ez a bölcsesség kezdete, s ebben az istenfélelemben a helyes utamat találom meg, és fölfedezem azt, aki valóban állandó és valóban örök. Elöljáróimat, tanáraimat tisztelem, mert reményeim szerint az istenfélelemre, a bölcsességre vezetnek el engem” – mondta Szakács Tibor. Úgy vélekedett, nem sokat tanultunk az elmúlt ezer évből, hiszen mintha ugyanazt látnánk, mint Szent Gellért idején: félelmet kiváltani könnyű, ám az észérvek, a tudomány és bölcsesség igazi erénye nem mulandó, és továbbmutat Isten felé. A lelkipásztor úgy fogalmazott, Gellért legjobb tanítványa Szent István fia, Imre herceg volt, s nem csupán abban, hogy milyen a jó hadvezetés, mi kell ahhoz, hogy valaki jó király legyen, hanem a hitben is, amely az igazi és biztos pontot jelenti számunkra.

A mise után két újabb plakettet helyeztek fel „a második Szegedi Panteonként” szolgáló templomkapura: Kass János Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervező, valamint Richter Ilona Munkácsy Mihály-díjas grafikus, illusztrátor alkotását. A plaketteket Benyik György plébános áldotta meg.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle