Újabb iskola fenntartását veheti át a Szombathelyi Egyházmegye – Márciusban a szülők döntenek

Hazai – 2020. január 31., péntek | 20:03

Szeptember 1-jétől a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működhet a Kölcsey Utcai Általános Iskola Körmenden, amennyiben a szülők erről döntenek márciusban. Az intézményben dolgozóknak és a szülőknek január 30-án tartottak ezzel kapcsolatban tájékoztatót.

Rövid időn belül ez a második tájékoztató, amelyet iskolaátvételi szándék miatt tartott a Szombathelyi Egyházmegye. Tavaly decemberben Szentgotthárdon került sor találkozóra, most pedig Körmenden.

Nyugat-Magyarország hazánk egyik legvallásosabb vidéke, mégis kevés egyházi fenntartású oktatási-nevelési intézmény működik, mondta az egyházmegyei portálnak, a Martinus.hu-nak Székely János megyéspüspök. A Szombathelyi Egyházmegye ezért gondolta, hogy nagyobb településeken – amennyiben erre lehetőség van – szeretne intézményfenntartóként is megjelenni, így hangsúlyosabb szerepet vállalni a közoktatásban.

Körmenden a Kölcsey Utcai Általános Iskola fenntartását venné át a Szombathelyi Egyházmegye. Az intézmény 1898-ban nyitotta meg kapuit, és azóta is a város egyik népszerű oktatási intézménye. Mészáros Árpád intézményvezető elmondta: napjainkban a diákok – választható módon – emelt szinten tanulhatják a matematikát, valamint a magyar nyelv és irodalom tantárgyat, de hangsúlyt fektetnek az iskolában a számítástechnika és az idegen nyelv oktatására is.

A Batthyány-kastély színháztermében tartott tájékoztatón Kiss László plébános köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: az egyházmegye nem elvenni akar a körmendi közoktatásból az esetleges iskolaátvétellel, hanem többletet szeretne a diákok és a családok számára adni.

Székely János megyéspüspök hangsúlyozta: az egyházmegye lehetőséget kínál fel a fenntartóváltással, hogy azok, akik egyházi iskolába szeretnék járatni gyermekeiket, ezt meg tudják tenni. Az egyházi iskolák nagyobb önállósággal tudnak működni, jobban tudnak a helyi igényekhez és lehetőségekhez alkalmazkodni, mint az állami fenntartású intézmények, mondta a megyéspüspök.

Tálas József, a szombathelyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója kiemelte: a fenntartóváltás csak akkor valósul meg, ha a márciusban megtartott szavazáson a szülők több mint fele erre igennel voksol. A felmerülő esetleges kérdésekre válaszolva az egyházmegye a weboldalán is tájékoztatást nyújt hamarosan, az Iskolaátvétel menüpont alatt, a jobb oldali sávban. Illetve kérdéseket lehet feltenni e-mailben, az iskolaatvetel@martinus.hu címen.

Tálas József kiemelte: az egyházi fenntartással megszűnne az iskolára vonatkozó körzetesítés, így az egész városból jöhetnének ide tanulni gyerekek.

A tájékoztatón szülői kérdésre válaszolva elhangzott: az egyházi iskolába járó diákok valamilyen felekezeti hittanórára járnak majd. Ugyanakkor az egyházmegye megvizsgálja azt a lehetőséget, hogy akik eddig etikaórára jártak, azok a jövőben is ezen az órán vegyenek részt.

A találkozóról szóló teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria