Újabb kínai püspököt neveztek ki a Szentszék és Kína közötti megállapodás keretében

Kitekintő – 2020. november 26., csütörtök | 10:35

Thomas Chen Tianhao az új püspök, aki a csingtaói egyházmegyét fogja vezetni. Matteo Bruni, a vatikáni sajtóközpont igazgatója elmondta: további püspöki kinevezések vannak folyamatban.

A Szentszék és a Kínai Népköztársaság között 2018 szeptemberében megkötött ideiglenes megállapodás újabb gyümölcseként már a harmadik püspököt nevezték ki és szentelték föl a Péter utódával való szeretetközösség jegyében. Ezt erősítette meg november 24-én este a szentszéki szóvivő, újságírói kérdésekre válaszolva.

A csingtaói püspökszenteléssel kapcsolatban Matteo Bruni elmondta: „Megerősíthetem, hogy Thomas Chen Tianhao a harmadik kinevezett és felszentelt püspök a Szentszék és a Kínai Népköztársaság ideiglenes megállapodása keretében, mely a püspöki kinevezésekről szól.” A szentszéki szóvivő hozzátette: „A jövőben minden bizonnyal további püspökszentelések várhatók, hiszen több eljárás is folyamatban van a püspöki kinevezésekre vonatkozóan.”

Mint ismeretes, október 22-én hosszabbították meg két évre az ideiglenes megállapodást. A dokumentum nem érinti közvetlenül a Szentszék és Kína közötti diplomáciai kapcsolatokat, sem a Katolikus Egyház jogi státuszát, vagy a papság és a kínai hatóságok közötti viszonyt. A megállapodás kizárólag a püspöki kinevezések eljárására szorítkozik. Ez ugyanis lényegbevágó kérdés az Egyház életében, illetve meghatározza a kínai katolikus papság egységét a pápával és a világ valamennyi püspökével. Az ideiglenes megállapodás mindig is tisztán lelkipásztori jellegű volt: célja, hogy a katolikus híveknek olyan püspököket biztosítson, akik teljes szeretetközösségben állnak Péter utódával, és akiket elismernek a Kínai Népköztársaság hatóságai is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria