Újabb ólomüveg ablakkal gazdagodott az eperjesi templom

Hazai – 2022. június 27., hétfő | 15:18

Ezüstmiséje alkalmából ólomüveg ablakot adományozott az eperjesi Szent László-templomnak a filia lelkipásztora, Perlaki György. Az új ablakot Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita szentelte fel június 19-én.

Perlaki György római katolikus plébános, aki többek között a Mária Légió lelkipásztora, és tagja a Máriás Papi Mozgalomnak is, eperjesi ezüstmiséje után visszatekintett szolgálatának kezdeteire. „1997. június 7-én szentelt pappá Gyulai Endre püspök úr a szegedi dómban. Hivatásom gyakorlásához Szűz Mária oltalmát kértem, és meg is tapasztaltam” – mondta a jubiláló plébános.

Perlaki György hétgyermekes családból származik, szülei mélyen vallásos emberek voltak.

„Szüleink szabadságot adtak nekünk, gyerekeknek abban, hogy eldöntsük, milyen hivatást választunk, de azt a lehetőséget is megkaptuk, hogy mind a heten egyházi iskolába járhattunk” – mondta el a plébános, aki pappá szentelése után Újszegeden beosztott lelkészként, káplánként működött, majd Makón, a Csanád vezér téren lett templomigazgató.

Mindszenti lelkipásztorsága idején szinte a semmiből építették fel a Szent Imre templomot, hiszen csak téglák és 200 mázsa oltott mész állt a rendelkezésükre, viszont egy fillérjük sem volt. A hívek összefogása azonban sikerrel járt. Mindszentről Szeged-Tápéra és Petőfitelepre vezetett Perlaki György útja. Tápén sikerült megőrizni az utókor számára az Alföldön ritkaságnak számító középkori freskóegyüttest, Petőfitelepen pedig közösségi házat alakítottak ki. Perlaki György jelenleg Nagyszénáson plébános, a gádorosi és a fábiánsebestyéni plébánia, valamint filiaként Árpádhalom és Eperjes tartozik hozzá.


Mindig is élt bennem az Isten iránti elkötelezettség, de arra nem vágytam, hogy pap legyek, bár a testvérem papsága jó példa volt előttem. Sok imádság és egy eucharisztikus élmény hatására egyértelmű volt Isten akarata, hogy pap legyek. Fontosak a lelki erővonalak, az ima mellett a böjti fegyelem”

– vallott 25 éve végzett szolgálatáról Perlaki György.

A plébános ezüstmiséje alkalmából az eperjesi templomnak adományozott ólomüveg ablakkal vértanúknak állított emléket. Az egyik szárny boldog Gojdics Péter Pál görögkatolikus mártír püspököt, a másik boldog Romzsa Tódort, Kárpátalja vértanú püspökét ábrázolja.

Boldog Gojdics Péter Pál bazilita szerzetes, eperjesi görögkatolikus püspök volt, aki a csehszlovák kommunista rezsim idején lett mártír.

Boldog Romzsa Tódor pedig Kárpátalja vértanú püspöke volt, aki az etnikumok közti ellentétek feloldásán munkálkodott. Ellenálló tevékenysége miatt 1947-ben Hruscsov kérésére Sztálin engedélyezte a püspök titkos likvidálását. Romzsa Tódort megmérgezték, 1947. november 1-jére virradóra halt meg.

Az ólomüveg ablakokat Perlaki György adományából Perlaki József Podmaniczky-díjas üvegművész készítette. Az ablakokat Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita szentelte fel.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegyedelmagyar.hu 

Fotó: Eperjes Község Önkormányzata 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria