Újfajta módon kérhető a magyar nyelvű pápai áldás a Vatikánból

Kitekintő – 2020. március 9., hétfő | 15:12

Pápai áldást az Apostoli Alamizsnahivatal (Elemosineria Apostolica) állíthat ki, a Szentszéknek az a hivatala, amely a Szentatya nevében a szegényeket segítő szeretetet gyakorolja. Valódi kiváltság, hogy anyanyelvünkön is kaphatunk áldást.

A pápai áldás kérésének történetéről és módjáról Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora adott tájékoztatást.

Ez a gyakorlat az Egyház első századaira vezethető vissza, amikor a diakónusok feladata volt a szegények megsegítése. Később a pápák családtagjai gyakorolták ezt a tisztséget. III. Ince (1198–1216) egyik bullája tett csak említést a már létező alamizsnási (elemosinarius) tisztségről. Boldog X. Gergely (1271–1276) volt az, aki megszervezte az Apostoli Alamizsnahivatalt, meghatározva az alamizsnás feladatait. V. Sándor 1409-ben kelt bullájában szabályozta a hivatal szervezetét és működését. XIII. Leó vezette be, hogy nevében az Elemosineria Apostolica áldást állíthatott ki különböző alkalmakra. Kezdetben latinul készültek ezek a pergamenlapra kiállított áldások, amelyeket az érseki rangban lévő pápai elemosinarius írt alá és hitelesített száraz pecséttel. A II. vatikáni zsinat óta már bizonyos nemzeti nyelveken is lehet áldást kérni.

Ferenc pápa elemosinariusa, Konrad Krajewski bíboros a magyar nyelvű áldások kiállítását is hivatalának általános ügyintézési körébe vonta. Ennek megfelelően az Apostoli Alamizsnahivataltól – mely a Vatikán egyik épületében működik – magyar nyelvű pápai áldást is lehet kérni. Aki Rómában jár, személyesen a hivatalban leadhatja kérését. A Szent Péter-bazilikától a Vatikáni Múzeum felé indulva, a Szent Anna-kapunál kell a svájci gárdistáknak szólni, hogy az Alamizsnahivatalba szeretnénk menni.

A hivatal honlapján (www.elemosineria.va) található többnyelvű tájékoztató segít az eligazodásban, mely tartalmazza a nyitvatartási időt is. A pápai áldások kérésének feltételei, módozatai, azok az alkalmak, amelyekre pápai áldást lehet kérni, olvashatók a Pápai Alamizsnahivatal honlapján. Más eseményekre, a listában nem szereplő évfordulókra nem lehet áldást kérni.

Magyarországról a következő dokumentumot letöltve (a PDF és a DOC fájlnévre kattinva érhető el) és kitöltve a területileg illetékes egyházmegye hivatalához eljuttatva lehet pápai áldást kérni. Kizárólag az illetékes egyházi hatóság (ordinárius) pecsétjével és aláírásával ellátott dokumentum alapján készül el a pápai áldás pergamenje. A dokumentumot minden esetben az egyházmegyék juttatják el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) római ágenséhez, aki az elkészült pergameneket az egyházmegyék központjába juttatja vissza.

A pápai áldással kapcsolatban felmerülő költségek kizárólag az oklevél elkészítésének és postázásának költségét jelentik, valamint azt a hozzájárulást, amely a pápa karitatív tevékenységét segíti.

Fotó: Magyarplébánia.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria