Újra látogatható Bécs belvárosában a nyolcszáz éves föld alatti Virgil-kápolna

Kultúra – 2015. december 11., péntek | 14:50

December 12-én és 13-án, szombaton és vasárnap ingyenesen látogatható a bécsi Stephansplatz alatt rejtőző középkori kápolna, amelyet hét év renoválás után most nyitnak meg a közönség előtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A bécsi Szent István-dóm közelében lévő középkori szakrális helyiséget 1220-ban építették. A 6×10 méteres Virgil-kápolna (Virgilkapelle) évszázadokon át állt befedve. 1973-ban tárták fel a metró építésekor, és megnyitották a látogatók előtt. Renoválás miatt azonban 2008-ban ismét bezárták.

A felújítás azért vált szükségessé, hogy a falfestmények minőségének megőrzése érdekében állandó klímát biztosítsanak a kis helyiségben, elkerüljék a penész képződését és a falak mohásodását. A felújítást a Wien Múzeum 300 ezer euró értékben végeztette el.

A 12 méterrel a föld alá nyúló kápolnában szentmisét, koncerteket és kiállításokat is tartanak majd a jövőben. A helyiségben a középkori Bécsről látható majd állandó kiállítás, amely a vallási életet, az oktatást és az akkori mindennapokat mutatja be.

E hétvégén a belépés ingyenes lesz, ezt követően a felnőttjegy öt euróba kerül majd.

Az 1220-ban épült Virgil-kápolnából egykor csapóajtón keresztül lehetett feljutni a Magdolna-templomba. A templom az 1700-as évek végén leégett, és nem építették újjá.

A 11 méter magas földalatti kripta, ahol Szent Virgil oltára is található, kezdetben egy gazdag kereskedőcsalád imaszobája volt, később szerzetesek találkozóhelye lett. Az azonban ma is rejtélynek számít, hogy a fali képeken található ábrák pontosan milyen jelentést hordoznak.

Forrás: MTI

Fotó: Wien.orf.at; Wienmuseum.at

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria