Újra zeng az „óriás orgona” Bécsben

Kitekintő – 2020. október 20., kedd | 10:32

Huszonöt év némaság után újra megszólalt a „Riesenorgel” a bécsi Stephansdomban. Ausztria legnagyobb orgonáját három év alatt építették újjá, részben a régi sípok felhasználásával. Október 4-én szentmisével és koncertekkel keltették újra életre a hangszert.

Az orgonát eredetileg húsvétkor áldották volna meg, a koronavírus-járvány miatt azonban őszre halasztották az átadást. A Stephansdomban Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek október 4-én ünnepi szentmise keretében áldotta meg a katedrális régi-új ékességét. A szertartást avatókoncert követte: Konstantin Reymaier és Ernst Wally székesegyházi orgonisták játszottak.

A helyreállítással megbízott Orgelbau Rieger munkatársai délután orgonabemutatót tartottak. Az esti szentmiséken Roman Hauser játszott a hangszeren, majd a chicagói fiatal sztár, Nathan Laube adott éjszakai koncertet.

* * *

A monumentális orgona méltó utódja nagy elődeinek. Regiszterével a teljes zeneirodalom megszólaltatható, technikai lehetőségei pedig inspirációt jelentenek a zeneművésznek és ritkaságszámba menő hangzást a hallgatónak.

Az orgona játékasztala összekapcsolható a kóruson felállított dómorgonáéval, így az orgonista összesen 12 616 sípot szólaltathat meg 185 regiszteren.

Ablonczy Bertalan, a bécsi domonkos templom orgonistája elmondta, a katedrálisban 1945 áprilisában tűzvész pusztított, ennek során a zenészek karzata és „Riesenorgel”-nek nevezett orgona is megsemmisült. Helyére Johann Marcellinus Kauffmann bécsi mester épített orgonát a nyugati karzatra, ami 1960-tól harminc éven át szolgált szertartásokon és koncerteken. 1991-től fokozatosan elnémult Ausztria legnagyobb orgonája. Szerepét két kisebb hangszerrel igyekeztek betölteni.

A mostani újjáépítés 2015-ben kezdődött, a korábbi orgonát 2017-ben szerelték szét. Az új hangszer megépítése majdnem három évig tartott, ennek során teljesen új vezérlést építettek be, és a sípok egy részét is kicserélték. A költségek megközelítik a 3 millió eurót, ezt adományokból és támogatásokból fedezték. A leselejtezett orgonasípokból október 4-én vásárt rendeztek a bécsi Stephansplatzon.

Forrás és fotó: Volksgruppen.orf.at

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria