Újraválasztották Giovanni Paolo Ramondát, a XXIII. János Pápa Közösség vezetőjét

Kitekintő – 2020. július 28., kedd | 12:47

Immár harmadszor erősítették meg tisztségében Ramondát, akit a Riminiben tartott közgyűlés kétharmados többséggel választott meg. Idén a koronavírus-járvány miatt a világ 45 országában jelen lévő közösség tagjai online adták le szavazatukat, a gyűlésen csak az olasz küldöttek voltak jelen.

„A XXIII. János Pápa Közösség olyan nyáj, amely sajátos fényt visz a világba – nyilatkozta Giovanni Paolo Ramonda a sajtónak. – Igényes élet mellett kötelezzük el magunkat: mindennapjainkat a szegényekkel és kitaszítottakkal osztjuk meg, az imádság mellett, amely lényeges részét alkotja a közösség életének. Továbbra is hozzá akarunk járulni a plébániákkal és sok mozgalommal együttműködve az Egyház gazdagságához Ferenc pápa vezetése alatt. Mindenki a maga saját útján, egymást kölcsönösen tisztelve, gazdagíthatjuk az Egyház küldetését.”

A XXIII. János pápáról elnevezett közösség ma a világ 45 országában van jelen családotthonokkal, szociális és oktatási munkaközösségekkel, imaházakkal, valamint olyan szolgáltatásokkal, amelyekkel a problémákkal küszködő várandós nőket támogatják.

Giovanni Paolo Ramonda piemonti származású, hatvanesztendős, házas; három gyermeke van. Az alapító, Don Oreste Benzi 2007-ben bekövetkezett halála óta vezeti a XXIII. János Pápa Közösséget.

Ferenc pápa 2014-ben a közösség mintegy 7500 tagjával találkozott a Vatikánban. Hozzájuk intézett beszédében szólt a szegénység számos formájáról. Hangsúlyozta, hogy az Úr jelenléte kiszélesíti a láthatárokat, meggyógyítja a gondolatokat és az érzelmeket; erőt ad a nehézségek és próbatételek legyőzésére. Ahol Jézus Krisztus jelen van, ott van a feltámadás, az élet. A hit valóban megmozgatja a közöny, az apátia és az önzés hegyeit, megnyitja a szeretet kapuit, és arra buzdít, hogy az irgalmas szamaritánus példája alapján cselekedjünk.

A pápa beszélt a közösség alapítójáról, Oreste Benzi atyáról, akinek a kicsinyek, a szegények, a kirekesztettek és az elhagyatottak iránti szeretete a keresztre feszített Jézusban gyökerezett, aki szegénnyé és utolsóvá vált értünk. Benzi számos kezdeményezése az isteni gondviselésre való ráhagyatkozásából, a feltámadt Krisztusba vetett hitéből ered, amely megsokszorozza az erőt és az erőforrásokat. A serdülők és fiatalok körében végzett missziója során felkeltette érdeklődésüket Jézus személye iránt; összejöveteleket szervezett, ahol Jézussal mint hőssel és baráttal találkozhattak a fiatalok. A megélt tanúságtétele által közvetítette a keresztény üzenetet vidám és humoros formában. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria