Ülésezett a horvát püspöki kar

Kitekintő – 2021. április 19., hétfő | 11:25

Zágrábban tartották kétnapos plenáris ülésüket április 13-án és 14-én a horvát főpásztorok. Megvitatták az új hittankönyvek kérdését, foglalkoztak az ortodoxokkal való kapcsolatokkal, illetve a decemberi földrengés után kialakult helyzettel.

Április 14-én zárult le a horvát püspöki konferencia 62. plenáris ülése, Želimir Puljić érsek, a testület elnöke (a képen) vezetésével. Részt vett a megbeszélésen a horvátországi nuncius, Giorgio Lingua érsek, valamint Bosznia-Hercegovina képviseletében Petar Palić mostari püspök. Most először volt jelen Ranko Vidović, Hvar új püspöke – adták hírül a püspöki konferencia honlapján.

Az ülés napirendjén vallási és hitoktatási kérdések szerepeltek: az új hittankönyvek jóváhagyása és a tanárok támogatása. A pandémia következtében kialakult válság számos embernek szenvedést okozott, amit a földrengés pusztítása tovább súlyosbított. Ez különösen a zágrábi és sziszeki egyházmegyéket érinti, ahol a helyi és az országos Karitász sokat segített, és az újjáépítéshez külföldről is sokan csatlakoztak – köztük Magyarországról is.

A püspökök megerősítették a Katolikus Egyház ökumenikus elkötelezettségét, az ortodox testvérekhez való közeledés fontosságát.

A tisztújítás mellett a horvát katolikus társadalmi hét megszervezésének tervét is megvitatták. Az eseményt hatodik alkalommal rendezik majd meg októberben.

A következő plenáris ülést október 20–22-re tűzték ki a horvát püspökök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria