Útjára indult az egyeki plébánia vándorbölcsője

Hazai – 2018. június 28., csütörtök | 10:19

Keresztelő Szent János születésének főünnepén, június 24-én szentmise keretében áldották meg a jubileumát ünneplő egyeki Szent József-templom vándorbölcsőt, illetve azoknak a házaspárokat, akiknek most született gyermekük, vagy a közeljövőben várják gyermekük érkezését.

A kereszttel is ékesített egyeki vándorbölcső megálmodója Tóthné Varga Gizella volt, aki a közelmúltban harmadik gyermekének adott életet. Az ő családja, a Papp Szauna Kft. és az egyekiek adományaiból – amit a helyi Szent Ferenc-karitászcsoport gyűjtött össze – készült el a vándorbölcső, amely Ferencz Mihály és Mucza Flórián asztalosok munkáját dicséri.

A szentmisét követően megkeresztelték Tóth Anna Jankát, aki elsőként vehette birtokba a vándorbölcsőt.

A bölcső az egész közösségé. Célja a régi hagyomány felelevenítése, hogy a kisbabák bölcsőjét több nemzedéken keresztül használták és családról családra járt. A bölcső Egyeken is megkezdte vándorlását, hogy hirdesse az új élet tiszteletét, nyugalmat adjon a gyermekeknek, szeretetet, örömöt a családoknak.

Az egyeki karitászcsoport tagjai fogják nyomon követni a bölcső útját. Minden család néhány hónapra viheti otthonába, amíg kényelmes a baba számára. Egyéni ütemben, megbeszélés alapján történik az átadás a családok között.

A vándorbölcső arra is szolgál, hogy a gyermekáldásért esdeklő párok megerősítsék kérésüket a bölcső felett elhangzó imáikkal, valamint hogy a templomban benne fekve várják a kisbabák a keresztség szentségének kiszolgáltatását.

A szülők számára készült egy füzet Egy bölcső naplója címmel, amelybe feljegyezhetik a jövő nemzedékek számára a bölcsővel kapcsolatos emlékeiket – például a gyermek, a szülők, testvérek nevét; a születés, keresztelés idejét; a bölcső kisbabára való hatását és a bölcsővel kapcsolatos élményeket, történeteket. A füzetbe fényképek is helyezhetők, illetve tartalmaz imajavaslatokat is.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Ágoston

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria