Útra kel a bátai Szent Vér-ereklye

Hazai – 2019. február 25., hétfő | 9:04

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve körútra indul a bátai Szent Vér-ereklye a Pécsi Egyházmegye területén.

Krisztus vérereklyéinek tisztelete az Egyház történetének kezdetéig nyúlik vissza. A hagyomány szerint a Golgotán fölfogták és áhítattal őrizték a Megváltó oldalából folyó vér egy részét. A középkorban azután egyre fontosabb lett az Oltáriszentség kultusza, és az eucharisztikus csodák folytán az Oltáriszentségben megjelenő vért is ereklyeként kezdték tisztelni. Hasonlóan a bátai csodához, 13–14. századi vérző szentostyákról szerte a világban maradtak fenn írásos emlékek.

A bátai Szent Vér-ereklyéről a legkorábbi adat a Thuróczi-krónikában (1488) maradt fenn, amely már országosan ismert relikviaként tünteti fel. Bővebb felvilágosítást ad az ereklyéről IV. Jenő pápa bullája, amely búcsút engedélyez az apátságnak. Ennek tanúsága szerint Zsigmond király azzal a kéréssel fordult a Szentszékhez, hogy „a Szent Benedek rend bátai monostorának, hol Krisztusnak csodálatos, az Oltáriszentségből kiömlő vére és néhány más ereklye van”, búcsút engedélyezzen. A török pusztítás következtében végül az ereklye 1539-ben megsemmisült.

2017. szeptember 16-án, a bátai Szent Vér-búcsún Viliam Judák nyitrai megyéspüspök ünnepélyes keretek között adta át Udvardy György pécsi megyéspüspöknek a Garamszentbenedeken őrzött, Krisztus vérével átitatott szövetből leválasztott partikulát, így évszázadok elteltével újra jelen van a Szent Vér az ősi magyar kegyhelyen.

2019-ben, az Eucharisztikus Kongresszus második előkészületi évében a Szent Vér-ereklyét körútra viszik a Pécsi Egyházmegyében.

Február 22. és március 1. között a tamási esperesi kerület fogadja az ereklyét: Iregszemcsére, majd Tamásiba érkezik; innen Pincehelyre, Simontornyára és Ozorára viszik. A húsvét előtti időszakban Pécsett – az öt nagyböjti vasárnapon egy-egy plébánián, a nagyhéten pedig a székesegyházban – helyezik ki az ereklyét. Május 18. és 25. között Máriagyűdön lesz a Szent Vér-ereklye, ahol 25-én tartják az egyházmegye elsőáldozóinak találkozóját.

A bátai Szent Vér-ereklye többi esperesi (pécsi, mohácsi, siklósi, komlói és szigetvári) kerületet is érintő körútjának részleteiről az egyházmegye honlapján folyamatosan hírt adnak.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria