Üzenet Bagdadból – Sako bíboros: Mi, keresztények másokkal megosztott kenyérré válunk!

Nézőpont – 2020. szeptember 15., kedd | 8:12

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében.

A pandémia miatt egy évvel el kellett halasztani a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A szervezők arra vállalkoztak, hogy a rendezvény eredeti időpontjában a meghívott előadók videoüzeneteivel Budapesten át összekapcsolják az Eucharisztia jegyében a katolikus közösség tagjait.

Az Üzenetek a világból a Békesség napján elhangzó harmadik részében Erdő Péter bíboros felvezetőjéből megtudjuk: Louis Raphaël Sako bíboros, babiloni kaldeus pátriárka, Bagdad érseke olyan közegben tevékenykedik, ahol a keresztény közösségek a meg-megújuló harcok, a társadalmi erőszak, az iszlám fanatikusok, és az Iszlám Állam pusztítása miatt rengeteg szenvedésen mentek keresztül. Sako pátriárka azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja a bagdadi keresztényeket, és segítse őket az újrakezdésben.

Louis Raphaël Sako üzenetében elsőként köszönetet mond Erdő Péter bíborosnak, a magyar kormánynak és népnek azért a szolidaritásért és humanitárius segítségért, amit tőlünk kaptak 2014-ben, az Iszlám Állam uralma alatt.

Bagdad érseke hangsúlyozza: a keresztények életének és hitének központja az Eucharisztia, amit a káld egyházban Nagy Szentségnek neveznek. Sako bíboros rámutat arra is, hogy maga az imádság nem az eseményeket változtatja meg, hanem az azokat megélő személy szívét, nézőpontját és látásmódját.

„Az Eucharisztia a megosztott, tehát odaadott kenyér, és mi, keresztények is ilyen másokkal megosztott és átadott kenyérré válunk. E belső világosság segít szembenézni a járvánnyal és más nehézségekkel” – mondja az iraki bíboros.

A bíboros kiemeli azt is, hogy számunkra nem akkor jön el az örök élet, amikor meghalunk, hanem már életünk során, ha tudatában vagyunk Krisztussal való kapcsolatunknak, és dolgozunk azon, hogy minél több dolgot építsünk be életünkbe Krisztusból.

Sako bíboros üzenete végén azt kívánja a magyar népnek és egyháznak, hogy legyünk közel Krisztushoz és maradjunk szolidárisak nehézséggel küzdő testvéreinkkel.

A naponta új videóval bővülő sorozat a NEK YouTube-csatornáján érhető el.

Forrás és fotó: NEK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria