Hat leendő pedagógus nyerte el az őszi félévben a Migazzi-ösztöndíjat a Váci Egyházmegyében

Hazai – 2022. október 31., hétfő | 13:00

A Váci Egyházmegye és az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) a 2022/2023-as tanév őszi félévében is meghirdette pedagógusképzési ösztöndíját, amelyet hat hallgató vehet majd igénybe. A szerződések aláírására október 26-án került sor.

Selmeczi Zoltán, az EKIF főigazgatója köszöntötte a pályázókat, majd röviden beszélt az ösztöndíj lényegéről, a pedagógushivatás nagyszerűségéről, illetve megemlítette, hogy ebben a pedagógushiánnyal küszködő társadalomban nagy érték, ha valaki ezt a pályát választja.

Említést tett a már végzett öt ösztöndíjas hallgatóról, akik az idei tanév szeptemberétől tanító és óvodapedagógus (gyakornok) munkakörben kezdték meg hivatásukat valamelyik EKIF fenntartású intézményben.

A főigazgató beszéde után a hallgatók bemutatkoztak, majd megtörtént a szerződések aláírása.

Ebben a félévben hat hallgató nyerte el az ösztöndíjat, közülük néhányan már munkaviszonyban állnak az EKIF egy-egy intézményével. Négyen tanítónak, egy fő tanárnak, egy fő pedig gyógypedagógusnak készül; ketten az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, ketten a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói, a másik két ösztöndíjas az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, illetve a Széchényi István Egyetemen folytatja jelenleg tanulmányait. Az ösztöndíjas hallgatók tanulmányaik végeztével az egyházmegye különböző településein, Dunakeszin, Gödön, Dabason, Tiszajenőn, Borsosberényben és Újhatvanban fognak majd a pedagógusi pályára lépni.

Az új pedagógus ösztöndíj gróf Migazzi Kristóf püspökről kapta a nevét, aki az egyházmegyéért több évtizeden keresztül komoly felelősséget vállaló főpásztor volt a 18. században, és akinek város- és közösségépítő tevékenysége hosszútávon meghatározta a Váci Egyházmegye fejlődését. Az ő idejében épült meg a székesegyház, alakult ki az egyházi központ Vácon és épült meg az egykori szeminárium, amely ma az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának ad otthont.

A Migazzi-ösztöndíj célja a Váci Egyházmegyében a megfelelő végzettséggel és hivatástudattal, a keresztény értékrend szerinti nevelés iránti elköteleződéssel rendelkező, hívő pedagógus-utánpótlás biztosítása az EKIF fenntartásában működő köznevelési intézmények számára.

Az ösztöndíjra mindazon egyetemista és főiskolás diákok jelentkezhetnek, akik tanító, tanár, gyógypedagógus vagy óvodapedagógus szakon tanulnak, és vállalják, hogy tanulmányaik befejezését követően az egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézményekben helyezkednek el.

Az ösztöndíjat a tanulmányait megkezdő pályázó esetén a felvételi pontszáma alapján, majd az első tanulmányi féléve lezárását követően tanulmányi eredménye alapján állapítják meg. Az ösztöndíj összege nettó összeg, amely 150 ezer – 375 ezer forint/félév lehet.

Legközelebb 2023 márciusában lesz lehetőség újra pályázni.

Bővebb információ az ösztöndíjról az www.ekif-vac.hu oldalon olvasható.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria