Véget ért Gallagher érsek vietnámi látogatása

Kitekintő – 2024. április 16., kedd | 19:35

Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán államközi kapcsolatokért felelős titkára befejezte április 9–14. közötti látogatását Vietnámban. Az érsek találkozott a polgári hatóságok képviselőivel, és ellátogatott Hanoi három egyházi tartományába, valamint a vietnámi püspökökkel megvitatta az állandó pápai képviselő jogállásáról szóló megállapodást és az ottani Egyház helyzetét.

Április 14-én, vasárnap ért véget Paul Richard Gallagher érsek vietnámi útja, aki 9-én, kedden indult el a délkelet-ázsiai országba, hogy találkozzon a helyi politikai és egyházi vezetőkkel, és kifejezze a pápa közelségét a katolikus közösséghez. Pontosan ezzel az üzenettel fejeződött be az érsek látogatása a huếi Phủ Cam székesegyházban, ahol Gallagher a La Vang-i Szűzanya oltalmába ajánlotta a vietnámi katolikus híveket.

Az elmúlt napokban a prelátus találkozott a polgári hatóságok képviselőivel, és ellátogatott a három egyházi tartományba is: Hanoiba, Huếba és Ho Si Minh-városba (korábbi nevén Saigon). Ezt követően a vietnámi püspökökkel az állandó pápai képviselő jogállásáról szóló megállapodásról, a Szentszék és Vietnám közötti kapcsolatokról szóló, 2023 decemberében aláírt történelmi jelentőségű megállapodásról, valamint a helyi egyház helyzetéről beszélgetett egy olyan sokvallású országban, ahol a mintegy 100 millió lakosból 27 millió vallja magát valamilyen valláshoz tartozónak, és ahol a katolikus közösség erőteljes növekedést mutat, több mint 7,2 millió hívővel.

Az érsek a miniszterelnökkel

Hanoiban Gallagher érsek találkozott néhány kormánytisztviselővel, köztük Phạm Minh Chính miniszterelnökkel, Bùi Thanh Sơn külügyminiszterrel és Phạm Thị Thanh Trà belügyminiszter asszonnyal. A miniszterelnökkel megerősítették a Vietnám és a Szentszék közötti pozitív kapcsolatokat, és elégedettségüket fejezték ki a jó kétoldalú kapcsolatok miatt, remélve, hogy hamarosan sor kerülhet a két fél közös munkacsoportjának következő, 11. ülésére. A megbeszéléseken szóba került Ferenc pápa esetleges látogatása is.

Forrás: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatcan News; ©account X @TerzaLoggia; frwiki

Magyar Kurír

(hj)

Kapcsolódó fotógaléria