Véget ért kongói és dél-szudáni látogatása, Ferenc pápa visszatért Rómába

Ferenc pápa – 2023. február 5., vasárnap | 17:16

Február 5-én 17 óra előtt néhány perccel érkezett meg a pápa repülőgépe Rómába, mely délelőtt indult Dél-Szudán fővárosából, Dzsubából (Juba), ahol a Szentatya ökumenikus békezarándoklaton járt. Január 31-én indult apostoli útra a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahonnan február 3-án ment tovább Dél-Szudánba.

A Magyar Kurír az előző évek gyakorlatához hasonlóan folyamatosan figyelemmel kísérte a pápai út eseményeit, és Tőzsér Endre SP fordításában elhangzásukat követően rövid időn belül közzétettük Ferenc pápa beszédeit. A repülőgépen a pápa újságírók kérdéseire válaszolt – a beszélgetés fordítása hamarosan megjelenik oldalunkon.

Ferenc pápa 40. nemzetközi apostoli útja volt ez, a negyedik afrikai utazása. Kongóba 37 évvel ezelőtt látogatott utoljára pápa, Szent II. János Pál, és Ferenc pápa volt az első katolikus egyházfő, aki a világ legfiatalabb országának, Dél-Szudánnak a földjére érkezett a függetlenség 2011-es kikiáltása óta.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban február 1-jén délelőtt a város repülőterén mutatott be szentmisét egymillió ember részvételével, délután pedig a nunciatúrán két találkozóra került sor: a Kongó keleti részén dúló erőszak túlélőivel találkozott, majd néhány karitatív szervezet képviselőit fogadta. Február 2-án három találkozón vett részt: két nyilvános eseményen, a fiatalokkal és a katekétákkal, majd egy imatalálkozón papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, szeminaristákkal. Ezt követően zárt körű találkozót tartott a Jézus Társasága tagjaival. Mielőtt elhagyta volna a Kongói Demokratikus Köztársaságot, az ország püspöki konferenciája székhelyén találkozott a főpásztorokkal.

Február 3-án Ferenc pápa Dél-Szudán fővárosába, Dzsubába indult ökumenikus zarándoklatra a testvériség, az igazságosság és a népek közti barátság jegyében, Justin Welby canterburyi érsek és a skót egyház közgyűlésének moderátora, Ian Greenshields társaságában.

Dzsubában a fogadási ceremónia után udvariassági látogatásra került sor Salva Kiir Mayardit köztársasági elnöknél az elnöki palotában, majd a Szentatya találkozott az állam alelnökeivel, valamint a közélet, a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. A következő napon a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal találkozott, majd zárt körben fogadta a Jézus Társasága helyi tagjait. Ezt követően nyilvános találkozót tartottak az országon belüli kitelepítettekkel, és ökumenikus imát mondtak a John Garang-mauzóleumnál. Február 5-én, elutazása napján, a búcsúceremónia és a Vatikánba való visszatérés előtt Ferenc pápa ugyanezen a helyszínen szentmisét mutatott be.

Közvetlenül a Dzsubából való felszállás után a pápa táviratot küldött Salva Kiir Mayarditnak, a Dél-szudáni Köztársaság elnökének, amelyben köszönetét fejezte ki „a szívélyes fogadtatásért és vendégszeretetért”. Az olasz elnöknek, Sergio Mattarellának küldött táviratában Ferenc hangsúlyozta, hogy Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban alkalma volt találkozni „erős spirituális hagyományokkal rendelkező népekkel, akik arra törekszenek, hogy végre békére és igazságosságra leljenek”.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria