Veni Sanctét ünnepeltek az egri Érseki Papnevelő Intézetben

Hazai – 2021. szeptember 16., csütörtök | 11:20

Az egri Érseki Papnevelő Intézetben szeptember 14-én, Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén tartottak Veni Sanctét.

Ma a Szentlelket hívjuk segítségül, mert Jézus megígérte, hogy eljön a Vigasztaló, aki elvezet bennünket a teljes igazságra, és aki átváltoztat minket – mondta köszöntőjében Szabó József spirituális. – Jézus Krisztus hívott meg, ő akar bennünket embereken keresztül felkészíteni arra, hogy papok legyünk, s erre a Szentlélek erejével, Isten bölcsességével, a kereszt misztériumát megértve lehetünk képesek.

Augusztus elsején Ternyák Csaba egri érsek Füleczki Istvánt az Érseki Papnevelő Intézet prefektusává, valamint a Hittudományi Főiskola tanárává nevezte ki.

A Veni Sancte részeként Füleczki István a szeminárium rektora, Buda Péter előtt mondta el hitvallását és tette le esküjét.

Dolhai Lajos, a Hittudományi Főiskola rektora beszédében kiemelte: három fő jellegzetessége van az idei tanév eleji Szentlélek-hívásnak. Az első, hogy Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére esett; a második, hogy közvetlenül az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után van; végül, hogy a felújítási munkálatok miatt nem a szeminárium történelmi épületében, hanem a mellette lévő Szent János Házban tartják.

111 fővel kezdik meg az idei tanévet, amelyből 26-an részesülnek papképzésben – mondta el a rektor. Mint fogalmazott, nagyon fontos a hittanárok képzése is, különös tekintettel az főegyházmegye katolikus intézményeinek megnövekedett számára. Dolhai Lajos a hallgatókhoz fordulva hangsúlyozta: a Szent Kereszt az, amelyből mindenkor erőt meríthetnek azokhoz az áldozatokhoz, nehézségekhez, amelyek a tanév során együtt járnak a tanulmányokkal, a papságra való készüléssel.

A főiskola rektora a nemrégiben zárult eucharisztikus kongresszusról is említést tett. Az esemény hozzátartozik az idei tanévhez, hiszen az ott kapott kegyelmek megerősítettek bennünket a hitben és a hivatásban. Fontos, hogy a papokban, papjelöltekben valódi eucharisztikus lelkület alakuljon ki, ehhez pedig elengedhetetlen az Oltáriszentségről való gyakori elmélkedés – fogalmazta meg a professzor. „A Gondviselésbe vetett bizalommal folytatjuk a munkát” – tette hozzá Dolhai Lajos.

A rektori beszédet követően köszöntötték az elsőéveseket. A Veni Sancte a pápai és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg és fotó: Federics Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria