Veres András imádságra hív a nemzeti gyásznapon

Nézőpont – 2017. január 23., hétfő | 11:20

Tizenhatan meghaltak egy magyar diákokat szállító busz olaszországi balesetében, amely szombatra virradó éjjel történt Verona közelében. A tragédia kapcsán Veres András győri püspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét kérdeztük a nemzeti gyásznapon.


– Ön hogyan értesült a tragédiáról?

– A televízióból hallottam a hírt. Mély megdöbbenéssel vettem tudomásul, hiszen rögtön felelevenedett bennem az a tizennyolc évvel ezelőtti baleset, melynek kőszegi diákok voltak az áldozatai. Megrázó arról értesülni, hogy fiatalok veszítik életüket. Azonnal jeleztem a Katolikus Karitásznak, hogy indítsanak útnak papot, illetve pszichológust azért, hogy a balesetet szenvedőknek és hozzátartozóiknak segítsenek. Azt is kértem, hogy az egész országban a vasárnapi szentmisében emlékezzünk meg az áldozatokról, és imádkozzunk a sérültek felgyógyulásáért. Egy ilyen esemény minden jóérzésű embert megrendít. Bízom benne, hogy azok a szülők, akik elveszítették gyermeküket, megkapnak minden segítséget azért, hogy gyászukat erős lélekkel el tudják viselni. Biztos vagyok abban, hogy minden érintett megkapja a megfelelő ellátást.

– Mi adhat erőt, reményt egy ilyen tragikus helyzetben?

– A hívő embernek mindenképpen az, amit Szent Pál apostol úgy fogalmaz meg, hogy akár élek, akár halok, Krisztusé vagyok (Róm 14,8). A hitetlen embernek biztosan nehezebb, de meggyőződésem, hogy egy ilyen esetben minden emberben felébred az Istenbe vagy az örök életbe vetett bizalom, mert amikor életünkben drámai körülményekkel kell szembesülnünk, mindnyájan csak az Istenbe kapaszkodunk. Ha pedig valaki Istenhez fordul segítségért, az biztosan meg is fogja kapni.

– Milyen üzenetet fogalmazna meg a hívőknek és minden jóakaratú embernek?

– Először arra hívok mindenkit, hogy legyünk ott azok mellett, akik szeretteiket elveszítették. Másrészt viszont egy ilyen tragédia arra is figyelmeztet, hogy növekedjen bennünk a felelősségérzet. Egy ilyen kirándulás megszervezése, vagy a sofőrök szolgálata nagy felelősséget jelent. Körültekintően kell cselekednünk. Remélem, hogy ezt minél többen megértik. Különös tekintettel arra, hogy az autópályákon sokszor olyan agresszív, felelőtlen viselkedést lehet tapasztalni, ami könnyen végzetessé válhat. Bízom abban, hogy ez a tragédia mindnyájunkat elgondolkodtat és megerősít a felelősségérzetben.

Végül kifejezem együttérzésemet az elhunytak családtagjai felé. Továbbá arra kérek minden hívőt és jó szándékú embert, hogy a mai gyásznapon imáinkban emlékezzünk meg a veronai tragédia elhunyt és életben maradt áldozatairól.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(bb)

Kapcsolódó fotógaléria