Videoüzenetben köszöntötte az Egyesült Államok elnöke az életért való 45. demonstráció résztvevőit

Kitekintő – 2018. január 20., szombat | 15:22

Több százezer ember vett részt az élethez való jogért és az abortusz ellen szervezett demonstráción az Egyesült Államokban. Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házból videoüzenetben köszöntötte a Pro-Life-megmozdulást.

Az Egyesült Államok valaha volt elnökei közül elsőként köszöntötte videoüzenetben Donald Trump a 45. alkalommal szervezett életvédő tüntetés több százezer résztvevőjét. „Elnökségem ideje alatt mindenkor kiállunk a Függetlenségi nyilatkozatban megfogalmazott legfontosabb jogért, az élethez való jogért” – emelte ki az amerikai elnök a Fehér Ház rózsakertjében elhangzott beszédében, melyet műholdon keresztül, élőben közvetítettek. Az elnök kifejezte: büszke arra, hogy így köszöntheti az életért küzdő aktivistákat. Hozzátette: elődei, köztük Ronald Reagan, idősebb és ifjabb George Bush telefonon keresztül szóltak az abortuszt ellenző demonstrálókhoz.

A minden évben megszervezett tüntetés résztvevői pozitívan értékelték az elnöki beszédet. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy – bár nem értenek egyet mindenben, de – Trump elismerést szerzett az abortusz elleni küzdelemben.

Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke január 18-án, csütörtökön jelentette be, hogy az érvénybe lépő rendelkezés a jövőben megvédi azokat az orvosokat, ápolónővéreket és az egészségügyben dolgozó más alkalmazottakat, akik nem akarnak részt venni a magzatelhajtási beavatkozásokban.

1973-ban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága két ellenszavazattal törvényesnek nyilvánította az abortuszt; azóta 59 millió magzatelhajtást végeztek az országban. Az első évek Pro-Life-tüntetéseihez körülbelül húszezren csatlakoztak; 2003–2013-tól jelentősen növekedett a számuk. Az életvédő mozgalom az utóbbi években az abortuszellenes törekvések mellett a szegények, az elvándorlók és az egészségbiztosítás nehézségeivel küzdők jogaiért is igyekszik síkra szállni.

Forrás: Kathpress.at

Fotó és videó: Catholicherald.co.uk

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria