Virágvasárnap külhoni egyházmegyéinkben

Külhoni – 2021. március 29., hétfő | 19:57

Március 28-án, virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezett az Egyház. Az alábbiakban a határokon túli püspöki székhelyek virágvasárnapi liturgiáiról olvashatnak összefoglalót.

Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Virágvasárnap a gyulafehérvári főszékesegyházban Kovács Gergely érsek mutatott be ünnepi szentmisét, melynek keretében megáldotta a barkákat.

Fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

*

Nagybecskereki Egyházmegye

Német László SVD megyéspüspök a nagybecskereki székesegyházban mutatott be szentmisét. Homíliájában rámutatott: a virágvasárnap liturgiája visszatükrözi életünket. A jó és szép, a legmélyebb és legpozitívabb értékek összecsapnak a gonosszal.

Felidézte: előző nap délután Indonéziában egy katolikus templom előtt robbantottak; az egyetlen halálos áldozat az öngyilkos merénylő volt. Rámutatott, a koronavírus már egy éve jelen van mindennapjainkban, kihat egész életünkre. A nehézségek, megpróbáltatások ellenére azonban örülni tudunk a jónak, szépnek. Rengeteg ember dolgozik a vírus legyőzésén.

Életünk harc – virágvasárnap reggeltől nagyszombat éjjeléig. Hisszük, hogy a feltámadás, az új élet ereje megtöri a halált, és jót hoz számunkra.

Készüljünk nyitott szívvel a feltámadt Jézus Krisztus fogadására! – buzdított a főpásztor.

A barkák megáldása idén a járványügyi előírások betartásával, a hagyományostól eltérő módon zajlott. Az ünnepi bevonulás elmaradt, a hívek a barkaágakkal a helyükön foglaltak helyet; a főpásztor az oltártól végezte a bevezető szertartásokat és a barkaszentelést, szenteltvíz hintése nélkül.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

*

Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét, amelynek elején megáldotta a barkákat. A passiót a székesegyház Szent László énekkara adta elő, Kristófi János karnagy vezetésével. A járványügyi korlátozások miatt a szokásos körmenet elmaradt.

Böcskei László megyéspüspök hálát adott Istennek, hogy idén a hívek részvételével mutathatták be a virágvasárnapi szentmisét, amire tavaly nem volt lehetőség.

Prédikációjában Kovács F. Zsolt püspökségi irodaigazgató arról beszélt, hogy a húsvétot megelőző napok történései tele vannak feszültségekkel, drámai pillanatokkal, néha felháborítónak tűnő kijelentésekkel. Virágvasárnap Jézus dicsőséges bevonulását ünnepeljük Jeruzsálembe, holott az ő szemei előtt már a keresztre feszítés borzalmai lebegnek.

Az események olyannyira ismerősek, hogy talán már nem is időzünk el minden részletük fölött. Az egyik érdekes mozzanat az, hogy két nappal a húsvéti előkészületek előtt Jézus Betániában vendégeskedett, Simon házában. Márk evangélista beszámolója szerint Simon korábban leprás volt. Tehát

Jézus földi élete egyik utolsó napját egy leprásnál töltötte. Ez akár döbbenetes is lehetne napjainkban, a világjárvány sokadik hullámában.

Simon évekig a város falain kívül lakhatott csak, távol mindenkitől, szeretteitől, ismerőseitől, idegenektől egyaránt, mai szóval karanténban volt. Jézus azonban ismerősként érkezett Simon házába, még akkor is, ha titokban tette. A lepra mély sebei talán még sajogtak az időjárás változásakor, Simon ezeket még mindig a bőrén viselte. Csodás gyógyulása és a vesztegzárból való kiszabadulása után a nemrég még halálosan beteg Simon boldognak érezte magát szerény otthonában, annak ellenére, hogy nem volt sok vagyona. Örvendett annak, hogy van tető a feje felett, van asztal az étkezéshez, és eljött néhány ember, akik előéletének ismeretében is meglátogatják. Jézus ismerte a fertőzés veszélyét és Simon lelki békétlenségét, mégis az ő házában lelt nyugalomra.

Amikor a korlátozások miatt aggodalommal készülünk megünnepelni a húsvétot, tekintsünk a mellettünk levő üres helyekre a padokban. Jézus mellénk ül, és ez a legnagyobb vigasztalás számunkra a megpróbáltatások közepette. Meglátogat minket otthonainkban, a kérdés az, hogy lesz-e bátorságunk ajtót nyitni neki.

A bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

*

Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Temesváron a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett rendelkezések nem teszik lehetővé a szentmisék bemutatását a templomban hívek jelenlétében. Pál József Csaba megyéspüspök ezért március 28-án, virágvasárnap a püspökség udvarán mutatott be szentmisét, amelyet a temesvár I. belvárosi plébánia Facebook-oldalán közvetítettek, így a hívek otthonaikból is bekapcsolódhattak a liturgiába.

A liturgián koncelebrált Dirschl Johann általános helynök, továbbá a temesvár-belvárosi plébánia két segédlelkésze, Balan Cristinel és Márton Gábor Benedek. A szentmise zenei szolgálatát Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista látta el.

A virágvasárnapi szentmise barkaszenteléssel kezdődött, a hagyományos körmenet azonban elmaradt. Az ünnepi szertartás keretében elhangzott Urunk szenvedéstörténete Márk evangéliuma szerint.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Kiemelt fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria